En la seva 13a edició, els Premis GAC, organitzats pel Gremi de Galeries d’Art de Catalunya (GGAC) i l’Associació Art Barcelona, concediran els Premis Honorífics –Fundació Banc Sabadell a la trajectòria artística d’Antoni Llena i a la trajectòria com a galerista de Chus Roig.
Els Premis GAC es lliuraran el dilluns 8 de junya les 20.30h a la Sala Teatre del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) en una cerimònia en la que, a més del reconeixement a Antoni Llena i a Chus Roig, es desvetllaran els premiats de les vuit categories que inclouen aquests guardons, els més prestigiosos del sector. Durant l’acte, es dedicarà també un record especial a dues pèrdues importants: el galerista Joan de Muga i el col·leccionista Ernesto Ventós, dos grans referents en el món de l’art que ens han deixat recentment. Després de l’entrega de premis la celebració continuarà a l’Atri del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) amb tots els assistents.
Els Premis Honorífics els atorguen les dues associacions de galeries amb l’objectiu de reconèixer a un artista consagrat amb una trajectòria professional destacable que hagi repercutit de forma positiva en el galerisme català i a un professional d’una galeria d’art catalana amb una biografia rellevant en el sector.
Per a Pepa Quintero, directora de Anquin’s Galeria d’Art de Reus, recentment nomenada presidenta del comitè organitzador dels Premis GAC, “els premis honorífics d’aquest any ressalten dues grans trajectòries professionals com són les d’Antoni Llena, un dels artistes méssignificatius de les pràctiques conceptuals a Espanya, i la de Chus Roig, que des de 1973 s'ha forjat una destacada carrera com a galerista, en els darrers anys com a sòcia de la galeria Senda”.
Antoni Llena ha manifestat el seu agraïment “perquè és un premi que atorguen les galeries de Catalunya i que considero sincer per desinteressat, donat que no he estat mai un artista que faciliti el treball als galeristes. No he fet guanyar diners a cap dels que m’han tingut en consideració! Sento un gran respecte pels galeristes perquè fan un treball que sense amor no es pot fer. Tot i que també haig de dir que a la meva edat rebre premis provoca angoixa perquè saps que són una manera de dir-te adeu”.
Per la seva part, Chus Roig ha declarat: “agraeixo als meus col·legues i a la Fundació Banc Sabadell el Premi Honorífic concedit a la meva trajectòria com a galerista, és un plaer rebre-ho. El pròxim mes de juliol farà 47 anys que em vaig estrenar en el món de l’art i poder treballar en el que t’agrada és un autèntic privilegi. És molt agradable i gratificant, tot i que excepcional, que et reconeguin el treball realitzat durant tants anys”.
Antoni Llena (Barcelona, 1942) és un dels precursors de l'art conceptual a Espanya, va iniciar la seva trajectòria artística a mitjansdels seixanta. Des del començament de la seva carrera es preocupa per reflectir el seu temps històric sense renunciar a la memòria del passat ni al desig d'anunciar la incertesa del futur. Ja en les seves primeres obres utilitza materials en els queel pas del temps juga un paper important: papers, filferros, fustes, cartrons, materials de rebuig, etc.
En els seixanta entra en contacte amb el grup de pintors Jordi Galí, Sílvia Gubern i Àngel Jové, amb qui crea
Primera mort, el primer videoart realitzat a Espanya (1969). Aquell mateix any celebra la seva primera mostra individual a la Petite Galerie de Lleida, on exposa, dibuixades sobre la paret de la sala, les ombres de les seves escultures de paper. A finals de la dècada decideix renunciar a la pràctica artística i s'instal·la a Londres.
L’any 1979, desprès de deu anys de silenci, torna a la “pintura” amb la sèrie de papers retallats. En els vuitanta incorpora nous materials com pedra, vidre, paper de ferro o porexpan, i apareixen aleshores les sevesgranssèries:
Epifanies i sofismes, Et in Arcadia Ego, Preposicions, Velletque videre, Sense penediment, Viatge d’hivern.
Des del 2005, impulsat pel neguit de veure com la cultura tecnològica va atrofiant el poder màgic de la mà, treballa en la sèrie SOS:
senyals de fum des d’un subsol, una mena de diari.
Llena ha estat professor de literatura artística de la Universitat de Girona i ha dirigit tallers d’art a l’escola Eina de Barcelona. Ha comissariat les exposicions
Tàpies vist per Llena. L’ansietat de les influències (Fundació Tàpies, 1991),
Antoni Bernard. Nord/Sud/Est/Oest (Palau Robert, 2018) i
Miró: Constel·lació Antoni Llena, que s’ha inaugurat a la Fundació Joan Miró recentment.
Col·laborador habitual en mitjans de comunicació escrits, ha publicat els libres
La gana de l’artista (1999) i
Per l’ull de l’art (2008). És autor d’escultures públiques, com
David i Goliat (Barcelona, 1992) i
Homenatge als Castellers (Barcelona, 2011), entre d’altres.
Ha participat en exposicions al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, la Fondation Maeght de Saint Paul de Vence, la Fundació Tàpies i el Museo de Arte Contemporáneo Esteban Vicente, entre d'altres. Cal destacar les mostres individuals:
Antoni Llena, Fundació Joan Miró, Barcelona, 1988;
La pintura com a experiència, Museo Patio Herreriano, Valladolid, Museu d'Art Jaume Morera, Lleida, 2005 i SOS:
Senyals de fum des d'un subsol, Centre d'art Tecla Sala, l'Hospitalet, 2011.
Les seves obres formen part de col·leccions públiques com la de la Fundació Antoni Tàpies; Fundació "la Caixa", Barcelona; Fundació Joan Miró, Barcelona; Fundació Vila Casas, Barcelona, Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA); Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS), Madrid; Patio Herreriano, Museo de Arte Contemporáneo Español, Valladolid, i The Museum of Modern Art, (MoMA), Nova York.
Chus Roig (Barcelona, 1951) comença en el món de l'art a la galeria Trece a l'any 1973. La galeria, que al principi estava ubicada al carrer Beethoven de Barcelona, al cap de tres anys es trasllada a la rambla de Catalunya, on se situaven les galeries més emblemàtiques de l'època. La Trece va ser una de les galeries més prestigioses del moment i de les poques que participaven a les fires d'art més rellevants a nivell internacional, com la FIAC de París o Art Basel. Roig comparteix aquests anys d'aprenentatge amb Carlos Aguilera i Toni Estrany.
A mitjans dels anys vuitanta, Chus Roig s'incorpora a la galeria Ciento, de Marisa Díez de la Fuente, en la qual treballa fins a 1991. Aquesta aventura de gairebé 10 anys coincideix amb la dècada d'or en la qual les galeries espanyoles comencen a internacionalitzar-se.
Al gener de 1993 Chus Roig s'uneix a el projecte de Carlos Durán com a sòcia de la galeria Senda. En 2021 celebraran el 30 aniversari de la galeria.
Del 2012 a l'any 2015 Roig va col·laborar amb el Màster en Gestió Cultural de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC).
Com a galerista, Roig té un ampli bagatge al sector de les arts visuals a nivell internacional ja que ha participat en fires artístiques de ciutats dels cincs continents: Nova York, Mèxic, Seül, Brussel·les o Madrid. A més, la premiada ha tingut dues experiències destacades com a comissària artística. L’any 2015, la galerista va comissariar al Museu de Montserrat una mostra de fotografies de Roger Ballen,
Fate, al costat del pare Josep C. Laplana. El 2016, la Sala Kubo de Sant Sebastià va programar una exposició de fotografia i dibuixos del Premi Nobel de literatura Gao Xingjan
, Llamada a un Renacimiento, de la que Chus Roig va ser comissària amb l’escriptora Miriam Tey.
Premis Honorífics GAC – Fundació Banc Sabadell
Els Premis Honorífics GAC-Fundació Banc Sabadell, han homenatjat a rellevants artistes d’àmbit nacional i internacional. Els artistes que han rebut aquest premi fins a l’actualitat són: Àngels Ribé (2019), Frederic Amat (2018), Perejaume (2017), Sean Scully (2016), Susana Solano (2015), Alfons Borrell (2014), Antoni Muntadas (2013), Richard Hamilton (2012), Jaume Plensa (2011) y Antoni Tàpies (2010).
Els galeristes que han rebut aquest reconeixement -constituït fa quatre anys- són: Fernando Pinós (2019), Alejandro Sales (2018), Mariana Draper (2017) y Francesc Mestre (2016).
Sobre els Premis GAC –XIII Nit del Galerisme
Els Premis GAC s’entregaran el dilluns 8 de juny a persones o entitats que han destacat per la seva aportació al món de l’art i el galerisme a Catalunya i que, en aquesta tasca, han contribuït a la seva projecció internacional. Després de 12 edicions, s’han convertit en els guardons de més prestigi en l’àmbit de l’art del nostre país.
Es tracta d’una iniciativa conjunta del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya i de l’Associació Art Barcelona, amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.
Categories dels Premis GAC:
- • Premi al col·leccionisme
- • Premi a la crítica
- • Premi al comissariat
- • Premi al mitjà de comunicació
- • Premi a l’artista emergent per la millor exposició en galeria
- • Premi a l’artista per la millor exposició en galeria
- • Premi a la millor exposició històrica
- • Premi a la millor programació
Els noms dels vuits guanyadors es faran públics la nit del dilluns 8 de juny, en una gala de lliurament de premis que començarà a les 20.30h a la Sala Teatre del CCCB.
El jurat d’aquest any està format per: Josep Casamartina -president del jurat-, Montse Frisach, Helena Tatay, Rafael G. Bianchi y Roser Figueras.
A les imatges, a dalt, Antoni Llena © Antoni Bernad i a sota, Chus Roig © Jordi Bernado.