El Museu Nacional, Parc de Montjuïc s/n de Barcelona, exposarà a partir del 9 d’abril una moneda de Carlemany, una de les úniques que existeixen en museus de la Península encunyada pel monarca franc i primer emperador europeu, que per aquest motiu és considerat pare d’Europa.
Aquesta moneda, encunyada a Barcelona entre els anys 801-8012, és un dels pocs vestigis que han arribat fins nosaltres del període carolingi als comtats de la Marca Hispànica. Va ser comprada pel Ministerio de Cultura, Educación y Deporte, juntament amb una altra encunyada a Girona pel mateix sobirà, i dipositada pel Museo Arqueológico Nacional per ser exposada a Barcelona a la col·lecció permanent del Gabinet Numismàtic de Catalunya, del Museu Nacional.
El seu ingrés, juntament amb la compra per part de l’Ajuntament de Barcelona el 2014 d’una moneda corresponent al regnat del fill i successor de Carlemany, a més de conqueridor de la ciutat el 801, Lluís el Pietós, ha propiciat que aquest any el XXVII Seminari d’història monetària de la Corona d’Aragó, que es celebra els dies 9 i 11 d’abril, tracti monogràficament el tema de la moneda carolíngia i el seu paper fonamental en les emissions de la casa de la moneda de Barcelona i dels comtats que acabarien conformant l’anomenada Catalunya Vella.
L’arribada dels carolingis implica la restauració dels bisbats i la fundació dels comtats (Barcelona, Urgell, Pallars, Roselló, Cerdanya, Empúries, Girona...) i, en definitiva, l’inici de l’edat mitjana a Catalunya. Carlemany va dotar Europa Occidental d’un sistema monetari unificat i va realitzar les primeres emissions de moneda de plata amb el nom de les ciutats on s’encunyaven i el seu propi, junt amb el símbol de la creu. Elsistema monetari que implantà serà el comú a Europa durant segles.
Les monedes dels comtats carolingis de la Marca Hispànica són extraordinàriament rares i aquestes dues adquisicions venen a cobrir una llacuna important en les col·leccions del Gabinet Numismàtic de Catalunya, que compta amb una extraordinària col·lecció de 155.000 peces.
A la imatge, anvers i revers de la moneda de Carlemany.