El Centre Cultural Galileu de Madrid, c/Galileu 39 presenta l'exposició col·lectiva Nada Sobra del 12 maig al 10 de juny 2017, amb obres dels artistes Basurama, Manuel Antonio Domínguez, Jon Gorospe, Raúl Hidalgo, Isidro López-Aparicio, Gala Knörr, Julia Llerena, Elisa Pardo, Enrique Radigales y Álvaro Torres.
L'exposició reuneix artistes que fan de l'inútil o el rebutjat part central de la seva obra, atorgant-los una nova vida y busca reflexionar sobre els residus diaris derivats de les societats de consum i l'extrapolació d'aquest concepte a la cultura, els espais o les relacions i les seves conseqüències. El projecte ha estat realitzat pels alumnes de l'onzena edició del Màster en Mercat de l'Art i Gestió d'Empreses Relacionades de la Universitat Nebrija amb la col·laboració del CC Galileu (Ajuntament de Madrid).
Què passa quan un objecte quotidià passa a ser rebutjat i es converteix en escombraries? En quin moment una cosa preciosa i valorat es converteix en res? Quin valor tenen els objectes avui ... i quin valor tenen quan es llencen? Mitjançant l'estudi de les escombraries podem analitzar com són les societats que la generen i com són les seves consciències.
La mostra vol fer reflexionar el públic sobre les conseqüències que produeixen les deixalles del dia a dia. Al segle XXI aquests residus han assolit dimensions mai vistes i molts col·lectius i artistes s'han pronunciat al respecte a la recerca de conscienciació. En la mateixa línia, les pràctiques artístiques actuals investiguen sobre el fenomen del hiper-consum, que converteix el terme "escombraries" en alguna cosa extrapolable a la cultura, al menjar, als contractes laborals, a la moda, a les relacions sentimentals ...
Els participants en la mostra són artistes eminentment emergents que seleccionen l'útil entre l'inútil, que treballen amb elements trobats, amb substàncies i objectes que arriben segons estats i oportunitats en ser incorporades en un discurs artístic. Es produeix així una analogia entre ells i professions informals com els cartoneros o cirujas argentins, que fan del seu treball una recerca per salvar el que encara és viable del que definitivament un sol ús.
Aquests artistes proposen una recerca crítica, sobre els processos de producció de la societat de consum, on la novetat ha de substituir-se constantment, on res és durador, obsolet abans del seu primer ús. Entre ells trobem al col·lectiu Basurama amb un vídeo sobre els bodegons urbans que formen els cartrons a última hora del dia, a Manuel Antonio Domínguez, els dibuixos són credos amb objectes que troba al carrer; Jon Gorospe, amb fotografies aèries d'aquests no-llocs que són els abocadors; Raúl Hidalgo, amb una instal·lació de restes tèxtils que es degrada amb el temps; Gala Knörr, que explora la l'efímer de les imatges a les xarxes socials; Julia Llerena, qui treballa amb objectes trobats dotant-los de nou significat; Isidro López Aparicio, qui reflexiona sobre la vida dels objectes rebutjats; Elisa Pardo, qui fa una exploració arqueològica dels llocs que van ser a través de les seves restes i Enrique Radigales, qui treballa amb els residus digitals.
Per sisè any consecutiu el Centre Cultural Galileu de Madrid, al districte de Chamberí, acollirà l'exposició comissariada pels alumnes del Màster en Mercat de l'Art i Gestió d'Empreses Relacionades de la Universitat Antonio de Nebrija sota la coordinació de Lola Iglesias i la direcció acadèmica de Sergio Rubira.
A la imatge,"Where u at baby" y "No fake sh¨*t" de Gala Knörr, 2016.