La Fira d'Art Modern i Antic de Barcelona (FAMA) es consolida com espai de referència per museus públics i privats, on adquireixen noves peces artístiques per ampliar les seves col·leccions amb patrimoni únic de rellevància històrica. Habitualment els museus adquireixen unes quatre obres cada edició per enriquir els seus fons. La Fira ha inaugurat avui 4 de març la seva sisena edició amb una àmplia mostra de patrimoni cultural que es podrà visitar fins aquest diumenge 8 de març. Les Drassanes Reials de Barcelona s'omplen un any més amb 24 expositors de galeristes i antiquaris de tota Espanya, que exhibeixen una àmplia selecció de pintures, joies, mobiliari, escultures, ceràmica, llibres i altres peces de gran rellevància artística i històrica, resultants d’un gran esforç de localització, recuperació, conservació i valorització.
En aquesta edició s’exposen més de 4.000 peces, entre les quals destaquen obren de Fernando Botero, Jaume Plensa, Manolo Valdés, Joaquín Sorolla i Juan Gris. FAMA esdevé una proposta de contrast d’obres artístiques de diferents formats, èpoques i valors, però sempre d’una qualitat supervisada i seleccionada. Algunes de les peces més curioses de la Fira són un ploraner del segle XV que va formar part del panteó real del sepulcre de Poblet, que porta Palau Antiguitats, també ha presentat la galeria Gothsland un segon retrat d’Antoni Gaudí per Ricard Opisso realitzat just abans de morir l’arquitecte, del que es desconeixia la seva existència i que es va trobar fa poc just darrere del que es creia l’únic Opisso de Gaudí, tots dos exposats a FAMA. La galeria Sadurní presenta quatre petites pintures de De Sucre que destaquen per la seva història: l’artista, arruïnat, pintava aquestes peces perquè li cabessin a les butxaques de l’abric i poder-les malvendre pel carrer a canvi d’almoines.
FAMA es conjuga com un espai obert a galeristes, experts, aficionats a l’art i les antiguitats, i, per suposat, a tothom qui vulgui gaudir d’un gran recull de peces històriques seleccionades. Els visitants podran gaudir d’exposicions tan curioses com la que proposa Nautilus, una galeria especialitzada en peces nàutiques, o del retorn a la Fira de Vendôme, que porten una gran col·lecció de joieria antiga.
L'estrena d'aquesta convergència d'obres úniques s'ha realitzat amb una primera visita guiada pels mitjans dirigida pel president i la directora de FAMA, Sergi Clavell i Macarena Masip, on s'ha pogut conèixer a fons les peces més destacades de la Fira. A continuació s'ha realitzat la inauguració oficial on hi han participat la Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga, i el president del Museu Nacional d'Art de Catalunya, Pepe Serra, amb altres representants d'institucions i entitats culturals
Qui vulgui podrà visitar FAMA fins diumenge entre les 11:30 fins a les 20:30 cada dia. Destaca l'acord estrenat aquesta edició entre FAMA i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) que proporciona als visitants entrades als dos recintes en comprar-ne una a qualsevol d'ells. Una altra de les novetats d'aquesta sisena edició de la Fira és el conveni que s'ha tancat amb el Col·legi de Decoradors i Interioristes de Barcelona, que participen en la Fira amb xarrades, un projecte d'interiorisme en viu que combina peces antigues amb moble actual, i també aportant valor a les obres d'art i antiguitats introduint-les en projectes d’interiorisme d’alt nivell.
Durant la inauguració s'han recordat les diverses activitats que es podran gaudir en el marc de FAMA i s'ha destacat la introducció del llibre "El moble popular a Catalunya" que durà a terme l'Associació per a l'Estudi del Moble (AEM) dijous 5 de març a les 18:00h, on a més presentaran en exclusiva el III Congrés del Moble que es realitzarà el pròxim mes d'octubre.
A la imatge, l'anglesa de Ramon Casas Carbó. Galeria Gothsland.