FCC-Segell-banner4
\

Exposicions

"Aranès, l'occità de Catalunya" al vestíbul de l'ajuntament de Girona

bonart girona - 09/03/20
Baner_CarlosPazos_Bonart_180x180_v2Impremta Pages - banner-180x178
Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, i Marta Xirinacs, sub-directora general de Política Lingüística de la Generalitat, han inaugurat l'exposició "Aranès, l'occità de Catalunya", que estarà oberta al públic fins el 9 d'abril al vestíbul d'entrada de l'edifici de l'Ajuntament de Girona.

"Aranès, l'occità de Catalunya" és una exposició itinerant produïda per la Direcció General de Política Lingüística el 2019 per donar a conèixer la realitat de l'aranès, una de les llengües pròpies del país. Després de Girona, aquesta exposició es podrà veure a Tarragona i a Tortosa aquest 2020.

En la seva intervenció, l'alcaldessa ha destacat que "la llengua és un tret identitari imprescindible per explicar qui som, i des de Girona sempre hem volgut ser actius en la seva preservació". "Les llengües no perviuen si no se'ls ajuda, i per tant cal emprendre actuacions per preservar-les i tenir-ne cura, perquè són un element del qual no podem prescindir. En el cas de l'aranès, el primer que cal fer, doncs, és conèixer-lo, i per això hem cedit l'espai del vestíbul de l'Ajuntament per fer-hi aquesta mostra, per explicar què és com a pas imprescindible per a la seva preservació i perquè sigui una llengua cada vegada més usada".

Per la seva part Marta Xirinachs ha volgut subratllar també l'interès i l'oportunitat d'una exposició que ja ha estat present a Barcelona i a Lleida, i que la Direcció General també posa a disposició en forma d'enrotllables per a entitats, centres educatius, escoles, etc., per a la realització d'activitats que ajudin a difondre i conscienciar encara més sobre el nostre patrimoni lingüístic, especialment sobre l'aranès, una de les manifestacions vives de la llengua occitana. A les comarques gironines ja hi ha la previsió que la mostra es pugui veure en aquest format a l'Escola Oficial d'Idiomes de Girona i a les localitats de Ribes de Freser, Blanes, Cassà de la Selva, Llagostera i Palamós.

L'exposició mostra la realitat de l'aranès com a fet lingüístic occità propi i específic de l'Aran, posada en context en relació amb l'espai històric i cultural general de la llengua occitana, d'una banda, i també amb el context històric, polític i social de Catalunya, d'una altra. L'aranès és una variant de la llengua occitana parlada a Catalunya, a l'Aran, on rep també aquesta denominació i on té la condició de llengua pròpia. Més concretament és una variant pirinenca d'un dels grans dialectes occitans, el gascó.

L'exposició consta de 14 plafons agrupats en 8 estructures en forma de lletra A, de diferents mides, com a al·legoria de les muntanyes del país d'Aran. Es presenta en format bilingüe aranès-català, amb prioritat de la versió aranesa. Els diversos plafons aporten dades històriques, geogràfiques i sociolingüístiques de l'aranès, i també mostres de la creativitat i activitat cultural en aranès d'avui dia (teatre, música, literatura), com també informació sobre mitjans de comunicació i recursos per aprendre i practicar l'aranès i la llengua occitana en general.

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura