FCC-Segell-banner4
Art contemporani en les exposicions dels museus de les comarques de Barcelona

Reportatges

Art contemporani en les exposicions dels museus de les comarques de Barcelona

bonart barcelona - 23/06/17
banner web TA22_bonart_180x180on-Habita-el-Masclisme-EXPO-FundSERGI-banner-bonart
La major part dels museus de les comarques de Barcelona, llevat dels de la capital, estan coordinats per la Diputació de Barcelona; des de l’any 1989, per mitjà de la Comissió de Cooperació de Museus Locals, i, a partir de l’any 2001, per mitjà de la Xarxa de Museus Locals, que actualment està formada per 52 municipis i 67 museus, que gestionen més de 150 centres oberts al públic.
En molts dels museus, l’art contemporani hi està representat. Ha entrat a formar part de les col·leccions de maneres diverses. Iniciatives municipals com poden ser el trasllat del Museu d’Art Contemporani durant la dècada dels seixanta de Barcelona a Vilanova i la Geltrú o altres iniciatives més recents, com ara el Festival del Blues de Cerdanyola; artistes que donen la seva obra o la seva col·lecció, com és el cas de Joan Abelló a Mollet del Vallès, Palau i Fabre a Caldes d’Estrac o artistes vinculats als municipis, com ara el cas de Cumella a Granollers.
Al Museu Víctor Balaguer, de Vilanova i la Geltrú, trobem actualment una important col·lecció, formada per 160 peces d’autors com ara Joan Josep Tharrats, Josep Guinovart, Joan Hernàndez Pijuan, Albert  Ràfols Casamada, Àngel Ferrant, Andreu Alfaro, entre d’altres. Aquesta col·lecció prové de l’exposició que va tenir lloc a la cúpula del teatre Coliseum de Barcelona entre els anys 1960 i 1963. Havia de ser la base del Museu d’Art Contemporani de Barcelona. El projecte mai es dugué a terme i la col·lecció es va exposar primer al castell de la Geltrú i actualment es pot visitar al Museu Víctor Balaguer.
El Museu de Granollers disposa d’una important col·lecció d’art contemporani. Entre els autors destaca el ceramista Antoni Cumella, nascut a Granollers. També destaca una iniciativa privada, la que va dur a terme durant 25 anys l’Associació Amics de l’Art de Granollers, que va aportar cada any una obra al museu, on trobem obres de Jaume Muxart, Modest Cuixart, Albert Ràfols Casamada, Rafael Bartolozzi...
La casa Aymat de Sant Cugat del Vallès és la seu del Museu del Tapís. El museu, a banda d’obres del mateix Aymat, Subirachs, Tharrats, Guinovart, Muxart i Grau Garriga, és un dels més importants exponents del tapís a Catalunya.
La Fundació Palau de Caldes d’Estrac, impulsada per Josep Palau i Fabre, es va inaugurar l’any 2003, consta de la col·lecció d’art iniciada pel pare del poeta i continuada per ell mateix, on trobem un ampli ventall de pintura catalana del segle XX, obres de Picasso i d’artistes actuals. Hi podem contemplar peces de Miró i Tàpies i de tres artistes pels quals Palau i Fabre va mostrar un interès especial: Miquel Barceló, Perejaume i Pepe Yagües.
El Museu d’Art de Cerdanyola es va inaugurar l’any 2009, a Can Domènech. Del fons d’art contemporani destaquem la col·lecció de cartells del Festival de Blues, fets per artistes de prestigi, com ara Guinovart, Perico Pastor o Joan Pere Viladecans.
Per últim, anem al Museu Abelló de Mollet del Vallès. En aquest espai conflueixen l’obra de Josep Abelló i la seva col·lecció, llegades al municipi i, des de l’any 1999, obertes al públic. El museu s’amplia l’any 2001 amb l’obertura al públic de la casa del pintor; la col·lecció donada pel pintor consta de més de deu mil objectes i documents de diferents períodes i tipologies. A la casa del pintor podem visitar una col·lecció de retrats de Josep Abelló realitzats per diferents artistes, entre els quals destaquen els pintats per Picasso, Dalí, Tàpies, Cuixart, Muxart i Subirachs.
Aquests i molts d’altres són un exemple del ric patrimoni que els nostres museus de pobles i ciutats ens posen a l’abast.
http://museuslocals.diba.cat/

A la imatge, Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021