El Museu Nacional d'Escultura, carrer Cadenas de San Gregorio 1 de Valladolid, presenta del 5 de juliol i el 5 de novembre una mostra dedicada a Alonso Berruguete. Al voltant de 70 escultures, pintures, gravats i dibuixos integren aquesta exposició que aprofundeix en la profunda empremta que l'Antiguitat clàssica va deixar en l'obra de l'escultor castellà i en el seu paper en la introducció a Espanya de l'art renaixentista.
Fill de Laocoont. Alonso Berruguete i l'Antiguitat pagana està organitzada pel Museu Nacional d'Escultura i comissariada per la seva subdirector, Manuel Arias Martínez, amb el patrocini del Centre d'Estudis Europa Hispànica, l'Associació d'Amics del Museu, l'Ajuntament de Valladolid i les signatures Prosol productes Solubles i Europac Group. Una selecció que posa cara a cara la creació de l'autor amb les fonts que el van inspirar, a més d'analitzar el seu paper en l'arribada a Espanya dels principis estètics del Renaixement.
El repertori artístic reunit es nodreix de fons del centre val·lisoletà, posseïdor de la més important col·lecció del món d'Alonso Berruguete, i d'obres procedents del Museu del Prado, l'Arqueològic Nacional, el Frederic Marès de Barcelona, la Galeria Uffizi de Florència, la Biblioteca Nacional, l'Arxiu de la Reial Cancelleria, la Biblioteca Històrica de Santa Creu (Universitat de Valladolid), els museus Catedralici de l'Burgo d'Osma i Diocesà de Palència, les esglésies de Sant Jaume Apòstol de Valladolid i Fonts de Nava (Palència), el Palau Reial de Madrid i les col·leccions Gregorio Marañón, Furió i BBVA.
Les més de 20 obres de Berruguete que s'exhibiran a l'exposició confirmen la imatge del Palència com a exemple d'home del Renaixement. Reconegut fonamentalment per la seva faceta escultòrica, Berruguete és l'artista total que també pinta, dibuixa i utilitza recursos arquitectònics en els seus treballs.
La mostra està articulada en 5 capítols: «La llum de l'Antiguitat a Roma», «Sarcòfags i lliçons», «Sota l'influx del Laocoont», «Prenent l'aigua de la font» i «A l'ombra d'una gran venera». En paral·lel, hi haurà una programació especial que inclou cicles de música, conferències i cinema. A més, s'ha editat un catàleg que posa en relleu la figura del més excel·lent artista del Renaixement a Espanya, amb aportacions d'especialistes en la seva obra i en la seva època: Miguel Morán, de la Universitat Complutense de Madrid, Carlos Morán (CSIC), Vincenzo Farinella, de la Universitat de Pisa, Tommaso Mozzati, de la Universitat de Perugia, i la directora i sotsdirector del Museu Nacional d'Escultura, Maria Bolaños i Manuel Arias Martínez.
A la imatge, "Patriarca" (detall) d'Alonso Berruguete, 1525-1532.