El Museu de Belles Arts de Bilbao, Plaça del Museu 2, exhibirà a partir del 6 de juliol de 2017 l'obra Stahlfrau Nr.16 (Dona d'acer núm 16) (2004) de l'artista Thomas Schütte al Hall Chillida. Es tracta d'una de les 89 peces de l'exposició Col·lecció Alicia Koplowitz - Grup Omega Capital, que el Museu de Belles Arts de Bilbao amb el patrocini de Petronor acollirà per primera vegada al nostre país a partir del proper 28 de juliol.
Thomas Schütte (1954), artista alemany contemporani i un dels més reconeguts de la seva generació, abasta obra de gran pluralitat, pintura, escultura, arquitectura, instal·lacions i disseny. L'obra Stahlfrau Nr. 16 (Dona d'acer núm 16) forma part de la sèrie "Frauen" (Dones), un conjunt de 18 escultures reproduïdes en acer, bronze i alumini creades entre els anys 1998 i 2006, amb dones en diferents postures esteses sobre taules d'acer. Algunes figures ens evoquen els nus clàssics femenins, i altres són monumentals, amb membres retallats o distorsionats i tan poderosament recargolades, que amb prou feines es reconeix la forma femenina. Igual que Stahlfrau Nr. 16 (Dona d'acer núm 16) totes les escultures són representacions del cos humà en diversos estats físics i emocionals, a una escala que resulta inquietant.
Al llarg de les darreres dècades Alicia Koplowitz ha format una de les col·leccions artístiques europees més rellevants. L'exposició al Museu de Belles Arts de Bilbao constitueix un esdeveniment artístic de primer ordre, ja que dóna a conèixer per primera vegada entre el nostre públic una extensa selecció d'obres de la col·lecció, que inclou una extraordinària relació de mestres de la història de l'art . Són en total 89 pintures i dibuixos -datats des del segle XVI fins al XXI- i escultures -des de la Antiguitat clàssica fins als nostres dies-.
Entre els mestres de l'escola espanyola dels segles XVI i XVII destaquen Pantoja de la Cruz, Morales, Zurbarán i Arellano. En el XVIII adquireix protagonisme el geni de Goya i els seus coetanis Esteve o Paret. En aquest mateix segle són també presents les escoles italianes -Guardi, Canaletto i els Tiepolo, entre d'altres- i francesa -Hubert Robert-. Del segle XIX espanyol es mostrarà obra de Raimundo de Madrazo. El postimpressionisme francès està representat a altíssim nivell amb obres de Van Gogh, Gauguin i Toulouse-Lautrec.
Ja al segle XX sobresurten pintures de Picasso, Juan Gris, Antonio López, Millars, i Barceló, en l'art espanyol, i de Mondrian, Modigliani, Schiele, Van Dongen, Willem de Kooning, Mark Rothko, Cy Twombly, Lucian Freud, Lucio Fontana o Anselm Kiefer en el context internacional. El capítol contemporani es completa amb escultures de Gargallo, Julio González, Oteiza, Chillida, Calder, David Smith, Giacometti, Fausto Melotti, Louise Bourgeois o Donald Judd.
A la imatge, "Stahlfrau Nr.16 (Dona d'acer núm 16)" de l'artista Thomas Schütte instal·lada al Hall del Museu Chillida.