L'Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols presenta fins al 15 d’octubre del 2017, Un món ideal: de Van Gogh a Gauguin i Vasarely
L’Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols va obrir l’any 2012 les seves portes amb l’exposició Paisatges de llum, paisatges de somni. De Gauguin a Delvaux. Des d’aleshores fins ara, ha presentat una exposició coincidint amb la temporada d’estiu. Després de Paisatges de llum, paisatges de somni, va continuar amb Sisley-Kandisnky-Hopper, l’any 2013. El 2014 va presentar L’ideal en el paisatge. De Meifrèn a Matisse i Gontxarova. El 2015 s’hi va poder veure Barcelona-Paris-New York. D’Urgell a O’Keeffe. I, finalment, l’any passat l’Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols va presentar La il·lusió del Far West.
Un món ideal: de Van Gogh a Gauguin i Vasarely és l’exposició que l’Espai Carmen Thyssen ha preparat enguany. La mostra presenta un recorregut a través de l’experiència estètica en la percepció del paisatge des del naturalisme fins a les avantguardes. Quan la pintura assumeix el repte de convertir el món en imatge, la percepció de l’entorn ja no tornarà a ser igual.
Aquesta exposició parteix de la selecció d’obres de la Col·lecció Carmen Thyssen-Bornemisza. La seva cronologia s’inscriu des de finals del segle XIX fins a mitjan segle XX i està plantejada en tres àmbits: el primer té com a eix el naturalisme, tenint en compte els vincles amb aspectes del romanticisme i del realisme; el segon s’esplaia sobre la mirada analítica de l’impressionisme capaç de perpetuar l’instant així com la mirada d’exploració dèrmica en la poètica de la proximitat; i finalment, i el tercer apartat es desenvolupa en l’anàlisi de la mirada introspectiva vers la transfiguració de les avantguardes.
A partir d’obres de Van Gogh, Gauguin, Vasarely i els seus contemporanis, s’analitza l’obertura vers un art la intenció del qual no és representar el món, sinó demostrar totes les seves possibilitats i saber que la finitud depèn de la pròpia voluntat.
Una de les particularitats de la mostra és la relació que en cada àmbit s’ha establert amb la pintura catalana a partir d’artistes com Modest Urgell, Ramon Martí Alsina, Eliseu Meifrèn, Lluís Graner, Santiago Rusiñol, Josep Roig, J. Llimona, Iu Pascual, Rafael Benet, Baldomer Galofré, Josep Masriera, Josep Cardona, Joaquim Sunyer, Miquel Villà, Maria Girona, Josep Amat o Àngel Planells.
La mostra, comissariada per Pilar Giró, la integren una cinquantena de peces procedents del Museo Thyssen-Bornemisza de Madrid i del Museo Carmen Thyssen de Màlaga.
A la imatge, Vincent van Gogh. Molí d’aigua a Gennep, 1884. Oli sobre tela. 85 x 151. Col·lecció Carmen Thyssen-Bornemisza, en dipòsit al Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid.