Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma organitza «
Família! El museu a casa vostra», un programa d’activitats
online per pensar la pràctica artística des de la llar, a partir de les exposicions d’Ana Vieira, Martha Rosler i Marina Planas. Aquesta proposta, en marxa des del 27 de març, presenta nous tallers de manera regular, enfocats al públic familiar, infants, adolescents i adults, així com també a nivell geogràfic, des del públic local, nacional fins a l’internacional.
En aquest sentit, Es Baluard Museu llança el taller «
I vosaltres, com esperau?» al voltant de l’obra
Sala d’espera d’Ana Vieira. Mitjançant aquesta proposta, el museu anima als i les participants a compartir les seves creacions i accions, fins al 15 d’abril. L’objectiu és donar difusió a les activitats a les que dediquem el nostre temps d’espera durant el confinament, com dibuixos, jocs o accions, sota els conceptes de l’exposició de l’artista portuguesa. Les instruccions per participar es troben a la web
www.esbaluard.org.
El primer taller, «
Alfabet culinari», dins el que han participat diferents famílies, col·lectius d’artistes i agents del sector cultural, proposava una reinterpretació performativa de l’obra
Semiotics of the Kitchen de Martha Rosler en format vídeo. Entre els resultats, destaca la participació de l’alumnat de l'Escola Superior d'Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB) en el marc de la col·laboració habitual entre ambdues institucions.
A causa del tancament de l’espai físic del museu en conformitat amb les mesures establertes per a la prevenció del coronavirus (COVID-19), Es Baluard Museu, com a generador de coneixement, proposa construir un nou futur des de la reflexió col·lectiva sobre diferents projectes d’artistes presents al museu a través de les xarxes socials.
Segons la directora, Imma Prieto, “activar l’esperit crític és pensar plegats, és ser capaços d’asssenyalar esquerdes i projectar un futur. Cal tornar a pensar en un contracte social que respecti els drets naturals en regim d’igualtat. Des d’Es Baluard Museu, volem fer-ho amb la vostra col·laboració. Pensar el Museu com a plataforma per projectar una nova manera de viure”.
Així, el museu ha creat el compte d’email
noufuturdesdecasa@esbaluard.org per rebre tots el resultats del tallers, que dinfondrà una vegada finalitzats, perquè puguem gaudir i aprendre, a través de la pàgina web i les xarxes socials.
Una aposta per la cultura online
D’altra banda, Es Baluard Museu ha posat en marxa diferents propostes de continguts digitals per gaudir des de casa. En aquest sentit, el museu ha disposat a la seva web per descarregar de manera gratuïta els
llibrets de sala de les exposicions «
Ana Vieira. La llar i la fugida», «
Martha Rosler. Com hem arribat allà des d’aquí?» i «
Marina Planas. Enfocaments bèl·lics del turismo: tot inclòs», on es troben textos de la comissària de les mostres, Imma Prieto, els crítics d’art João Fernandes i Hans Ulrich Obrist, i l’artista Marina Planas.
A més, el projecte «
Mediacions dels divendres» mostra explicacions d’obres d’art de la Col·lecció i d’exposicions temporals cada divendres a
Instagram, però també a través d’una playlist amb tots els vídeos al seu canal de Youtube. Entre els artistes es troben Joaquim Mir, María Blanchard, Núria Marquès, Rafel Joan, Nevin Aladağ, Joan Morey, Lydia Okumura, Tomás Pizá, Marina Abramović, Roland Fischer i Olimpia Velasco.
Finalment, a través de les xarxes socials, el museu comparteix diferents continguts per reflexionar sobre el caràcter transversal de les pràctiques museístiques, l’horitzontalitat i el treball en xarxa amb els
podcasts de les «
Jornades XX DEAC», així com les entrevistes en vídeo als i les principals protagonistes de la història passada i present que genera el museu amb el projecte «
Arxiu Balears».