FCC-Segell-banner4
Artika presenta \

Notícies

Artika presenta "Cuerpos y flores" d'Antonio López

bonart madrid - 25/09/17
thumbnail_arranzbravo. general 04-2014banner-elscatala-180x180px
Artika ha presentat Cuerpos y flores, el primer i únic llibre d'artista d'Antonio López, creat mà a mà amb el pintor en una edició limitada i numerada de 2.998 exemplars. Cuerpos y flores és una mirada poètica sobre la natura, l'home i la relació entre tots dos, que recull per primer cop una selecció de les obres més emblemàtiques d'Antonio López.
Un intens recorregut per la vida i obra del pintor manxec que ens mostra les seves passions, les seves sensacions i les seves obsessions en relació a la seva pintura i la seva escultura. L'obra es compon d'un llibre d'art, un estoig i una làmina giclée. A l'interior, ens trobem una magnífica recopilació de les obres de López inspirades en el cos humà i en el món de les flors, des dels inicis de la seva trajectòria fins a l'actualitat.
Les cobertes del llibre, elaborades en tela de llenç, representen a la portada un fragment del seu quadre Espaldas. En tancar el llibre, a la contraportada, apareix un detall d'Adrián y Miriam, una de les seves creacions més recents. L'estoig està realitzat artesanalment en fusta d'auró, i a la seva portada es reprodueix un detall d'una de les escultures més conegudes de l'autor: La mujer de Coslada.
D'aquesta manera, el llibre i l'estoig formen una superposició d'imatges que converteixen aquesta obra en una peça inimitable. Una obra magna que porta la inconfusible marca d'Artika, una editorial especialitzada en llibres d'artistes amb edicions que es caracteritzen per ser sempre limitades i
numerades. Lluny de ser llibres convencionals, les peces de la firma són valuoses obres d'art amb
dissenys exclusius inspirats o dissenyats pel mateix artista.

Antonio López
Antonio López
(Tomelloso, Ciutat Real, 1936) és un dels pintors i escultors més destacats i premiats del panorama artístic espanyol i un referent internacional de l'hiperrealisme.
Des de la seva primera participació en una exposició el 1955 fins a l'actualitat, l'obra del pintor manxec ha merescut tot tipus de premis i reconeixements i ha estat objecte d'exposicions tant en l'àmbit nacional com en l'àmbit mundial.
Al llarg de la trajectòria artística d'Antonio López destaquen dos motius pictòrics recurrents: el cos i les flors, dues temàtiques relacionades entre si, ja que tots dos són éssers vius, neixen, creixen, es reprodueixen i moren.
La sensualitat i l'erotisme també estan molt presents en tota la seva obra. Per a l'artista manxec, el motiu de l'existència del cos humà transcendeix el merament contemplatiu per mitjà de la sensualitat, un dels trets que López plasma a les seves pintures.
També als seus quadres florals conviuen la sensualitat i la sexualitat. Per mitjà dels processos de marciment, Antonio López aconsegueix reflectir el pas del temps. Si alguna cosa distingeix l'obra d'aquest artista és que és viva i, per tant, està en contínua evolució. Això explicaria el fet que l'autor no dóna per acabats molts dels seus quadres fins anys després d'haver-los començat.

L'edició d'Artika
Cuerpos y flores recull una selecció escollida pel mateix Antonio López de les seves obres més representatives. Un volum monumental, de 47 x 66 cm, imprès amb la màxima fidelitat als originals.
Aquesta selecció comprèn des dels seus primers treballs fins a les seves obres més actuals: pintures, esbossos, obres en procés i escultures, reproduïdes en la seva totalitat o a mode de detall. A les seves 200 pàgines, Cuerpos y flores compta amb seixanta obres, la majoria reproduïdes a mida real, la qual cosa permet apreciar el seu treball amb tot luxe de detalls: des de la superposició de materials, tan característica en la seva obra, fins als estudis que realitza durant el procés de creació.
Totes les fotografies de les obres originals han estat realitzades expressament per a aquesta edició en el mateix taller de l'artista, en museus i en galeries d'art, així com en col·leccions particulars.
El llibre d'art, en edició bilingüe castellà-anglès, inclou un text escrit per a l'ocasió per Rafael Argullol, professor d'Estètica de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona; un diàleg entre Antonio López i Julio Vaquero, un dels artistes contemporanis que més admiren i millor coneixen l'obra del pintor manxec, i, per últim, un text signat pel mateix López en el qual revela les seves sensacions com a artista.
El paper emprat és de màxima qualitat i cada plec està cosit a mà amb fil de cotó. Les cobertes estan impreses sobre tela de llenç i a escala real. A la portada s'ha reproduït un detall de l'oli Espaldas (1965), mentre que la contraportada il·lustra un altre detall del famós quadre Adrián y Miriam (2014), una de les seves darreres obres.
L'elecció d'aquestes dues pintures, separades per gairebé mig segle, és una evocació d'Antoni López al pas del temps, una espècie de joc que al·ludeix al passat i al present en relació al seu art.
El llom del llibre és arrodonit i porta imprès el nom de l'artista.
Antonio López ha participat en tots els processos de creació i disseny del llibre i ha supervisat personalment totes les impressions.
L'estoig de Cuerpos y flores, creat especialment per a albergar aquesta gran edició, és una obra d'art en si mateix. Realitzat de forma artesanal en fusta d'auró, compta amb una coberta de vidre transparent de 4 mm –matisat amb vernís per obtenir una major opacitat– en el qual ha estat gravat, mitjançant serigrafia manual, un esbós de l'escultura La mujer de Coslada. Això ofereix múltiples possibilitats a l'hora d'exposar l'obra, ja que permet jugar mitjançant la superposició del dibuix amb l'element que es decideixi col·locar-hi dins, sigui la portada, la contraportada o una làmina en blanc.
L'estoig ha estat creat seguint un procés totalment manual. Els artesans ebenistes han tallat cadascuna de les peces per separat i, a continuació, les han unit per formar les dues parts que formen l'estoig. Després han incorporat una altra peça a la part posterior, amb una frontissa que ajuda a mantenir l'obra dret. Finalment, per donar-li un toc de distinció, s'ha pintat l'estoig de gris, el to escollit per l'artista manxec.
Cada posició de l'obra permet obtenir un efecte diferent. Així, l'estoig es pot exposar horitzontalment sobre una taula, de peu utilitzant la peanya posterior, o penjat a la paret.
Cuerpos y flores inclou un últim element de gran valor artístic: una làmina glicée d'una edició limitada i numerada de Rosas de Ávila, un dels quadres més exquisits d'Antonio López. Impresa en paper d'altíssima qualitat, pot ser exposada com a element independent.
La tècnica glicée, coneguda també com a "litografia moderna", aconsegueix una extraordinària precisió de color i quantitat de detall gràcies a la microaspersió de 10 tintes que barregen el color abans d'arribar al paper. La trama desapareix, amb la qual cosa l'obra és idèntica a l'original. La qualitat del paper, en aquest cas Velin Museum 315 g, així com la de les tintes, permet la conservació del glicée durant centenars d'anys.
Edició limitada
Cuerpos y flores és una edició única, limitada i numerada a 2.998 exemplars. Antonio López n'ha signat, un a un, tots els exemplars. La seva signatura en llapis s'inclou a l'Acta Notarial que figura al final del llibre. El seu preu de llançament és de 4.500 €. Se'n pot reservar un exemplar a www.artika.es
Es pot
trobar el catàleg complet d'Artika a la pàgina web www.artika.es

Et poden
Interessar
...

817x68