El Museu Egipci de Barcelona prorroga l’exposició Animals sagrats de l’antic Egipte fins al 31 de desembre. La mostra, que compta amb més de 70 peces de la col·lecció pròpia del Museu Egipci de Barcelona, permet exposar i entendre molts dels aspectes de la rica, sensible i peculiar relació que els antics egipcis establiren amb les espècies que configuraren l’univers animal del seu entorn més immediat.
A més de la seva utilització com a recurs econòmic, mascota o presa de caça, els animals van estar presents en nombroses manifestacions culturals de l’Egipte faraònic. Així, són molts els signes jeroglífics que mostren animals; altres foren reproduïts en objectes d’us cosmètic, així com en mobiliari; i encara uns altres esdevingueren actors, tal com si fossin éssers humans, en composicions de caràcter satíric.
Però fou en l’àmbit religiós on el protagonisme dels animals a Egipte va prendre més notorietat que en qualsevol altra civilització antiga. Per raons de tipus divers, la major part d’espècies conegudes pels egipcis foren associades a una divinitat concreta. Mamífers, insectes, aus, peixos o rèptils van servir de model en el disseny d’imatges divines, ja fos en la totalitat del seu cos o part d’ell. D’aquesta manera, i a mode d’exemple, Anubis, el déu de la momificació, es representava amb la figura d’un xacal que voltava pels cementiris; la deessa Tueris, una divinitat amb cos d’hipopòtam, peus i braços de lleó, pits humans i cua de cocodril era la protectora de les dones durant l’embaràs i el part, que amb el seu aspecte ferotge defensava dones i nens dels éssers malignes. I així en tants altres tipus d’animals, que comprenen des d’ibis i cocodrils, fins a escarabats i falcons.
Animals sagrats de l’antic Egipte agafà el relleu de l’exposició sobre el mite d’Osiris que va tancar el passat mes de gener amb més de 65.000 visitants. Aquesta és la segona exposició d’una sèrie de mostres concebudes pel Museu Egipci de Barcelona amb el propòsit de tractar temes monogràfics a partir de peces i documents de la Fundació Arqueològica Clos, en un espai expositiu dissenyat expressament amb aquest objectiu i que es va estrenar amb l’anterior exposició.