Dins del marc de la commemoració de l'Any Palau i Fabre, la Fundació Palau de Caldes d'Estrac ha presentat l'exposició "Palau mira Picasso", una mostra que fins al 8 d'octubre va estar exposada a la casa natal de Pablo Picasso a Màlaga. La mostra, que ha estat comissariada per Víctor Fernández, exposa algunes de les imatges que Palau va captar de l'artista malagueny, així com de l'estela deixada per l'artista, visitant els llocs en els quals Picasso va viure i els estudis en els quals aquest va pintar.
Segons Maria Choya, directora de la Fundació Palau "és la primera vegada que establim relacions amb la Fundació Picasso de Màlaga-Museu Casa Natal de Màlaga i estem molt contents" i ha afegit que "aquesta exposició serà itinerant, ja que després es portarà a Barcelona i finalitzarà a París".
Per la seva part, Mario Virgilio, cap de promoció cultural de la Fundació Picasso-Museu Casa Natal ha explicat que "aquesta exposició ha tingut molt bona rebuda a Màlaga, ja que ha passat un gran nombre de visitants i confirmo que no serà l'última vegada que col.laborem amb la Fundació Palau, ja que volem dur terme més projectes en comú".
Josep Palau i Fabre (1.917-2.008) és una de les figures més singulars de la literatura catalana del segle passat. A més de poeta, dramaturg, traductor i assagista, Palau és conegut com una de les principals autoritats en els estudis picassians, amb una extensa bibliografia que encara avui segueix sent consisderada com a fonamental per conèixer el geni malagueny. A diferència d'altres investigadors, l'escriptor català va comptar amb el suport del mateix Pablo Picasso que el va ajudar proporcionant-li nombroses dades i documentació sobre la seva vida i la seva obra.
Segons els seus organitzadors aquesta mostra "presenta una exposició que celebra l'amistat entre l'escriptor català i l'artista malagueny". Palau va ser un dels autors que millor va saber observar la vida i l'obra de Pablo Picasso. És justamente la capacitat de mirar de Palau, investigador picassià i fidel amic del pintor "el que volem mostrar. Per això ens basem en el mateix arxiu del poeta, amb una selecció de les fotografies que va prendre durant el seu seguiment picassià. Són imatges, majoritàriament inèdites, en què retrata Picasso, però també aquells llocs i persones relacionats amb la biografia de l'artista. Tot això, alhora, també ens serveix per donar a conèixer una faceta desconeguda de Palau: la de fotògraf" assenyalen els organitzadors.
En la mostra es pot comprovar que Palau va retratar tant el pintor com els principals decorats que conformen la cartografia de l'autor de Les Senyoretes d'Avinyó, a més d'obres i personatges, una fascinació que Palau va mantenir viva fins al final de la seva vida. Aquesta sèrie està formada per un centenar d'imatges que serveixen per construir aquest relat que testimonia la biografia de Picasso i al del mateix Palau. Els visitants a la mostra podran apreciar els escenaris relacionats amb el pintor a Màlaga, Corunya, Barcelona, Madrid, Horta de Sant Joan o Gósol, així com a França, Itàlia i Holanda. Cal destacar també les imatges fetes el 22 d'abril de 1.964, visitant a Picasso.
A això se li sumen documents amb un valor especial, com són les dedicatòries i els retrats fets per Picasso a Palau, així com les anotacions manuscrites del malagueny, com la que va fer per certificar el primer quadre que va pintar quan era un nen, una vista del port de Màlaga. Juntament amb aquestes peces, l'exposició també acull un cendrer realitzat per Picasso, a més dels apunts que el pintor va fer per al poeta del seu estudi al Bateau-Lavoir, el taller parisenc on va néixer el cubisme. Durant molts anys, Palau també va ser certificador de l'obra de Picasso i en l'exposició es presenta el document que va fer per acreditar l'autenticitat d'un dels primers quadres de l'artista, que excepcionalment es podrà veure en aquesta mostra.
L'exposició tanca amb la influència que ha tingut la mirada de Palau sobre Picasso en una sèrie d'artistes. A partir d'un retrat fotogràfic del pintor fet pel poeta, una sèrie de creadors van realitzar les seves interpretaciones personals. Ells són Antoni Tàpies, Luis Gordillo, Antoni Llena, Antoni Muntadas, Carlos Pazos, Perejaume i Joan Fontcuberta.
La mostra es divideix en diferents seccions que són: Fotos fetes per Josep Palau i Fabre; Obres de Picasso dedicades a Palau; Retrats d'amics de Picasso; Final: Després de Picasso.
L'exposició es podrà visitar fins al 14 de gener del 2018.
A la imatge, un moment de la presentació a la Fundació Palau.