La Fundació Mies van derRohe convida periòdicament a artistes i arquitectes a provocar noves mirades i reflexions mitjançant les seves intervencions al Pavelló, potenciant-lo com a espai d'inspiració i experimentació per a la creació artística i arquitectònica més innovadora. Després de SANAA, JeffWall, Ai Wei Wei, Enric Miralles, AndrésJaque o Antoni Muntadas entre d'altres, aquest any els arquitectes Anna & Eugeni Bach han estat els encarregats de transformar el Pavelló Mies van derRohe amb el seu projecte "miesmissingmateriality". La proposta converteix el Pavelló en una maqueta, amb totes les seves superfícies limitades a un únic material blanc que evidencia el paper representatiu de l'obra; tant el de l'original, com el de la reconstrucció. El Pavelló es converteix durant onze dies, en la maqueta a escala 1:1 d el pavelló temporal més longeu de l'arquitectura moderna. El reconegut arquitecte i acadèmic JuhanniPallasmaa ha definit la intervenció com "una proposta extraordinària que generarà moltes converses: un projecte excepcional i ric en associacions, records, referències i referències creuades.
"El dia 8 de novembre el Pavelló va començara perdre la seva materialitati a poc a poc s'ha anat convertint en una maqueta a través d'un procés de muntatge en elquè s'hi han col·locat vinils blancs. Des d'una plataforma situada a l'esplanada del Pavelló, els visitants han pogut ser espectadors del procés de transformació que ha culminat el16 de novembre, quan ha aparegut tot completament blanc. La inauguració va estar precedida de la celebració d'una taula rodona entre els arquitectes autors de la intervenció, Anna i Eugeni Bach, junt amb MaríaLangarita (guardonada com Arquitecte Emergentdel Premi d'Arquitectura contemporània de la UE –Premi Mies van derRohe 2013), i CarlosQuintáns (Lleó d'or a La BiennalediVenezia 2016), en la que els participants han debatut sobre la importància de la materialitat davant d'un públic format per més de cent assistents. En paraules d'Ivan Blasi, comissari de premis i programes de la Fundació Mies van derRohe "és una oportunitat única a la vida de veure el Pavelló en un altre estat i pensar sobre el paper que juguen els materials. El Pavelló no pot ser un objecte inert, la seva reconstrucció portava implícita la seva contínua transformació."
Anna Ramos, directora de la Fundació Mies van derRohe ha afirmat que "les intervencions artístiques aporten l'estímul de la reflexió crítica i la generació de relectures del Pavelló, potenciant-lo com a espai d'inspiració i experimentació per a la creació artística i arquitectònica més innovadora"
El dia 27 de novembre es clourà la intervenció amb la retirada dels vinils blancs que durant uns dies han cobert el Pavelló Mies van derRohe.
Foto Adrià Goula.