El pintor reusenc Jordi Abelló estrena VIDA, la seva darrera sèrie, que es presenta en primícia al Centre Cultural Sanfeliu de l'Hospitalet. Iniciada a mitjans de 2016, l’obra és un treball llarg de recerca que ha partit del fet de saber que “estem formats per 100 bilions de cèl·lules, cadascuna de les quals du a terme una funció específica, i totes amb un nucli que conté dues sèries completes del genoma”, explica Abelló.
Durant més d’un any, Jordi Abelló ha generat més de 2.150 dibuixos, que li han servit per explorar aquest "univers". L’artista reusenc creu que “hem arribat a existir gràcies a milions d'anys. Sembla que ja podem afirmar que una sola cèl·lula nostra conté informació de l'origen de la vida i de com es va originar aquest inici, que va ser únic. Per això, tots els éssers vius tenim elements en comú, fet que es reflecteix en un ADN molt semblant”.
Jordi Abelló presenta un viatge visual ple d’imatges que mostren els episodis diversos pels quals ha passat la Terra. El vídeo es divideix en capítols enumerats amb numeració romana. No s’especifica el contingut sinó que es vol que cada persona l’interpreti lliurament. S’hi mostren el Big Bang, la primera representació de l'univers, l'aparició de la llum, les primeres estrelles, l'expansió de l'espai, la matèria fosca, el sol, l'aigua i el foc a la terra, els impactes dels meteorits sobre la Terra, l'aigua, les primeres membranes, l’ADN, les cèl·lules, els virus, els teixits vegetals, les criatures abissals, la conquesta de la terra, el naixement d'un mosquit, la vida en el ventre matern, les explosions nuclears creades per l'home i la sèrie de dibuixos fetes pel mateix artista per comprendre la complexitat de la vida.
Amb els dibuixos, Jordi Abelló ha volgut expressar “com la vida es mostra en infinitud de formes que són meravelloses i úniques. Fins i tot penso que contenen totes les avantguardes: cubisme, surrealisme, expressionisme, dadaisme... Sí, aquests dibuixos mostren infinitat de similituds amb tot el que ha transitat l'art. Segurament contenen elements per on transitarà en el futur”. El pintor de Reus ha partit de multitud d'il·lustracions científiques i les ha modificat amb el seu bolígraf per donar-los una coherència artística. "Hi buscava l’essencial, el rostre primigeni", afirma.
En el vídeo, s'han emprat filtres diferents per tal de convertir-los en art i introduir-hi el color. Una composició pictòrica propera al pop-art. D'aquesta manera s'uneixen estilísticament i es crea coherència entre els diferents materials. El treball esdevé finalment un vitrall contemporani. Segons l’artista, fruit de la influència dels vitralls de Chagall a Zurich i l'última casa construïda per Le Corbusier a la mateixa ciutat.
Jordi Abelló ha optat per muntar dos televisors a l’aparador que mostraran els dos vídeos de la sèrie VIDA. Els dos audiovisuals sobre el vidre del Centre Cultural amb l’exposició VIDA seran visibles des del carrer. “És una mena d’aparador pop i contemporani, el gran vidre de Duchamp que esdevé portador del missatge”, revela l’artista. A l'interior, les dues mateixes obres videogràfiques, però en videoprojecció.