Sevilla engega el començament del calendari commemoratiu del IV centenari del naixement de Bartolomé Esteban Murillo, tot un símbol del barroc a nivell internacional i baluard del segell cultural de la capital andalusa. Seran nombroses les exposicions i activitats que se celebraran des del 28 de novembre fins el 19 de març de 2019, 16 mesos en què els carrers i els principals punts de la ciutat relacionats amb el mestre remetran més que mai al segle XVII.
La primera cita serà a la sala de l'Església del Museu de Belles Arts, on a les 13:00 hores la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, inaugurarà la mostra titulada Murillo i dels Caputxins de Sevilla, comissariada per la directora d'aquesta institució, María Valme Muñoz. Per primera vegada, els ciutadans del segle XXI podran contemplar al complet la sèrie pictòrica que l'artista va realitzar per al Convent de les Santes Justa i Rufina dels Franciscans Caputxins.
L'objectiu del projecte és reconstruir íntegrament un dels conjunts artístics més destacables de Murillo. Per a l'ocasió, la comissió ha decidit unir les pintures que actualment es troben en els fons del propi Museu de Belles Arts amb altres obres cedides per altres institucions. La joia és 'El jubileu de la Porciúncula', que era el llenç central del retaule major del Convent dels Caputxins i que està considerada una de les obres mestres de Murillo.
D'altra banda, el reconegut director i violagambista Jordi Savall serà l'encarregat d'inaugurar musicalment l'Any Murillo amb un concert únic que tindrà lloc el mateix dimarts a partir de les 20:30 hores al Teatre de la Maestranza. Es tracta d'un recital organitzat gràcies a la participació amb Fundació Banc Sabadell, amb la qual l'alcalde signarà un conveni de col·laboració per Any Murillo a les 12:00 hores d'aquest dia. Les entrades per a l'esdeveniment poden adquirir a través del web de l'ICAS (www.icas-sevilla.org). Per a l'ocasió, Savall, un dels majors experts en música antiga a nivell internacional ha creat un programa inspirat en la vida, temps i obra del pintor sevillà. Savall donarà forma a aquesta històrica interpretació de la mà de la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI.