Ha tingut lloc, a la sala d'actes de l'Ajuntament de Sant Miquel de Campmajor, la presentació del nou número de la Revista de Girona, el 305, corresponent als mesos de novembre i desembre de 2017. Va sortir al carrer a principis d'aquest mes de novembre amb un dossier destacat dedicat als micropobles, una realitat molt evident a les comarques gironines, ja que representen el quaranta per cent del total de municipis de la demarcació.
Per donar a conèixer la revista i, en especial, per explicar el contingut d'aquest dossier, s'ha dut a terme aquesta presentació pública de la revista en un dels micropobles més emblemàtics de les comarques gironines: a Sant Miquel de Campmajor. L'acte ha anat a càrrec d'Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona; Oriol Serrà, alcalde de Sant Miquel de Campmajor; M. Carme Freixa, presidenta de l'Associació de Micropobles de Catalunya; Gerard Bagué, director de la Revista de Girona, i M. Àngels Casademont, coordinadora del dossier.
Els micropobles, petits grans municipis
A les comarques gironines hi ha gairebé uns norata micropobles. Són municipis amb ajuntament propi que tenen menys de cinc-cents habitants, però que tenen un vast territori. En total, ocupen més d'un terç del territori català. L’escassa població fa que de vegades s'hagin de tancar escoles per falta de mainada, com va passar a Sant Miquel de Campmajor el curs passat. El col·legi era una forma de mantenir el vincle entre els residents de la zona, que viuen molt escampats. Sant Miquel de Campmajor, com tants d'altres, ni tan sols té nucli urbà.
A través d'aquest dossier la seva coordinadora, la periodista Maria Àngels Casademont, amb l'ajuda de M. Carme Freixa, Mon Bonaterra, Maria Crehuet, Lluís Llobet, Josep M. Aguirre i Joan Sala, ha exposat els elements definitoris dels micropobles, les seves especificitats, i els ha contextualitzat en la realitat actual, tot explicant que estan esdevenint exemples de noves formes de fer política i de nous models energètics, i analitzant-ne els sistemes de funcionament i finançament per fer front a les dificultats.
Altres temes
Aquest número de la Revista de Girona inclou diferents temes relacionats amb la història i l’actualitat cultural i social de les comarques gironines. En destaca el perfil centrat en la figura de Domènec Fita, que enguany ha complert 90 anys; l’entrevista a l'il·lustrador Txiki Trepax; el reportatge fotogràfic sobre l'estrena del Girona FC a primera divisió fet per Martí Artalejo, i el retrat de grup fet per Jordi Puig a la comunitat musulmana de Figueres;
També conté reportatges sobre música (com l'escrit per Joan Domènech, que tracta sobre la història de la Capella Polifònica de Girona, i el de Joan Manel Barceló, sobre l'origen de l'edició de llibrets d'òpera a Girona), dos sobre patrimoni, amb els títols ”Gastronomització d'una llegenda” i “Apagar fics a l'hivern; d'història; d'arquitectura (es presenta l'estudi RCR Arquitectes); literatura i art, o el dedicat a l'olotí Santiago Planella escrit per Joan Sala.
Foto: Martí Artalejo.