El Centre d'Exposicions Art Canal de Madrid acull Auschwitz. No fa molt. No gaire lluny. "El títol de l'exposició ens alerta de la proximitat de l'Holocaust en el temps i en l'espai, amb l'evident propòsit d'advertir-nos davant de qualsevol indici actual, no ja d'antisemitisme, sinó senzillament d'odi i d'intolerància en les societats modernes." , va destacar Cifuentes en l'acte de presentació que també va comptar amb la presència de representants de les comunitats jueva, gitana, Testimonis de Jehovà i LGTBIQ.
Madrid serà l'únic destí a Espanya d'aquesta mostra "Auschwitz. No fa molt. No gaire lluny itinerarà per 13 ciutats d'Europa i Amèrica ", va destacar Luis Ferreiro, director del projecte expositiu.
L'exposició mostrarà al llarg d'un espai de 2500 metres quadrats més de 600 objectes originals del més gran dels camps nazis alemanys, majoritàriament pertanyents a la col·lecció del Museu Estatal d'Auschwitz - Birkenau. Serà la primera vegada que la gran majoria d'aquests objectes es mostrarà al públic, després de ser sotmesos a un complex i exhaustiu procés de conservació.
El director del Museu Estatal d'Auschwitz - Birkenau, Piotr M.A. Cywinski, va destacar que "Auschwitz no és només un record extremadament dolorós del passat. Avui, en tants països, assistim a un augment alarmant de l'antisemitisme, el racisme i la xenofòbia. La història d'Auschwitz lamentablement està assumint un nou i significatiu paper com a advertència per al futur. La pau no és definitiva. Per aquest motiu tots hem de salvaguardar diàriament la igualtat de drets, el respecte, els drets humans fonamentals i la democràcia. La passivitat i el consentiment són conceptes gairebé equivalents a la causa del mal », va afegir.
L'exposició suposarà un emotiu i rigorós recorregut per un dels capítols més foscos de la història de la humanitat que, sens dubte, remourà la consciència del món amb un clar objectiu: conèixer de primera mà com un lloc així poder arribar a existir i servir com a advertència universal dels perills derivats de l'odi i la intolerància. Una reflexió inoblidable sobre la complexa realitat de l'Holocaust i la pròpia naturalesa de l'ésser humà. En paraules de Luis Ferreiro, director del projecte expositiu, "La història és, moltes vegades, un crit mut que sorgeix del més profund de la terra. Aquest crit sense veu es converteix en el cas d'Auschwitz en un advertiment de fins on poden arribar les fronteres de la barbàrie humana. Aquí rau la necessitat i utilitat d'aquesta exposició per a la nostra societat ".