Sóc la que sóc, mostra fotogràfica col·lectiva resultat de la col·laboració entre Intermediae / Escorxador, EFTI / Galeria Zero i la Junta de Districte d'Arganzuela, s'exposarà a la sala La Llotja de la Casa del Rellotge del 20 de desembre al 20 de gener de 2018.
Les artistes que formen part de l'exposició col·lectiva Sóc la que sóc, van néixer a partir de la dècada dels setanta del segle XX i són representatives de maneres de fer de les noves generacions. El vincle comú generacional i d'identitat de gènere va més enllà, totes aquestes artistes treballen i versen seva obra sobre la identitat, la seva pròpia identitat com a dones, com a persones en aquesta societat.
Sóc la que sóc, és un vers solt pres prestat de la poeta polonesa Wislawa Szymborska, que registrava la quotidianitat dels dies amb el cap a les espatlles i que transformava el seu cos i la seva habitar en un món sencer per descobrir. En l'art, com en altres tants àmbits de la vida, la veu de les dones també té un sostre de vidre i un vel negre. Les fotògrafes que conformen Sóc la qual sóc lluiten per adquirir una veu pròpia per ser qui són, combatives contra una imatge estereotipada, amb les classificacions de gènere, amb les maneres d'habitar aquest món. Totes elles tenen una trajectòria plena de premis, beques, exposicions ... que avalen i confirmen la seva presència necessària i inconfusible en el món fotogràfic. Un treball coral sobre la identitat a través de diferents veus i tot el que els seus registres aporten.
Aquesta exposició forma part de les activitats de "Mirador Arganzuela", un programa d'innovació en cultura de proximitat de la Junta de Districte d'Arganzuela en col·laboració amb Intermediae / Escorxador Madrid, i s'emmarca dins de les activitats programades per EFTI, Centre Internacional de Fotografia i Cinema, en el seu 30 aniversari.
Yolanda Domínguez (Madrid, 1977) Ha tingut nombrosos premis i reconeixements entre ells Beca del Ministeri de Cultura per a la Promoció de l'Art Contemporani Espanyol o l'ajuda a la Creació visual de VEGAP, així com el premi RAC a l'Artista revelació el 2013, i la menció especial del premi a la llibertat d'expressió de la Unió de periodistes valencians el 2013. Analista social al digital el Huffington Post on escriu una columna setmanal. Amb les seves atrevides performance ha fet reflexionar sobre el paper de la dona en la societat.
Lola Guerrera (Còrdova, 1982) ha rebut diferents guardons entre els quals destaquen la Beca de Creació Artística per a Iberoamericans a Mèxic, Descobriments PhotoEspaña 2010; i els premis Fundació AENA, Fundació Biodiversitat, Camins de Ferro i Certamen Andalús de Fotografia. Les seves fotografies han estat adquirides per institucions privades com ara el Museu d'Art Contemporani de Màlaga, i el Centre Nacional de les Arts de Mèxic. I han estat publicades per prestigioses revistes. Lola Guerrera intervé el paisatge amb arquitectures efímeres al qual trasllada les seves emocions, actua amb les tècniques escultòriques del land-art, generant imatges estèticament molt preciosistes que alerten l'espectador de les ferides contemporànies del món que habitem.
Mara Lleó (Sevilla, 1970) Va obtenir el 2013 el primer premi al Concurs internacional de Fotografia de l'Alliance Française i el 2015 va quedar finalista en el Premi Internacional de fotografia Pilar Citolier. Entre les nombroses exposicions en què ha participat cal destacar la mostra Nous valors de la fotografia espanyola organitzada pel Ministeri de Cultura. El seu treball parla del cos com si fos un paisatge, i de les marques i erosions que els dies i les experiències van deixant en ell.
Edurne Herrán (Baviera, Alemanya 1978) va dur a terme el projecte '8 bit X Stitch - The Digital Divideix' en Escorxador i en el 'I Encontro d'Artistes Joves' (Galícia). Premiada per VEGAP per desenvolupar el projecte 'Growing Pains', amb el qual més tard obté el premi 'Talents fotogràfics' de Gijón i la beca 'Roberto Villagraz' per a cursar el Màster de EFTI. En 2014 va ser seleccionada per Intransit, la plataforma d'ajuda a la creació contemporània de la UCM. Concep l'art com un projecte performatiu imbricat amb la seva vida, que transforma en instrument de reflexió en relació amb el món i la imatge que projectem de nosaltres mateixos.
Elena Gimeno Dones (Madrid, 1985) Va rebre el 2012 la Beca de Creativitat Alcobendas, que li va permetre desenvolupar i aprofundir en el seu projecte.
Laura San Segundo (Madrid, 1990) Va formar part de la Marató de 89+ organitzada per Serpentine Galleries (Londres) el 2013 i el seu treball ha estat seleccionat en diversos premis, inclòs el concurs Paisatges del Cos que va tenir lloc al festival OpenPhoto durant PHE13 . Ha exposat a una acurada selecció d'exposicions col·lectives i va ser seleccionada al 2016 per a una exposició individual al Centre per als Afers d'Art i Arquitectura a Guimarães (Portugal) i va obtenir la XIII Beca Roberto Villagraz de Fotografia.
Sara Merec (Madrid, 1978) A través dels seus retrats qüestiona la normalització Espanya de les noves realitats de la comunitat LGBTQ +, o amb els seus autoretrats reflexiona sobre gènere i identitats.
Verónica Márquez (Montevideo, Uruguai, 1979) treballa amb new media, fotografia, vídeo i performance, amb el vostre cos com a centre fonamental de la seva obra, intentant que l'espectador es qüestioni realitats tingudes per valides emprant jocs amb una doble càrrega de transgressió i innocència.
A la imatge, fotografia de Laura San Segundo.