La Covid-19 ha paralitzat el món i el turisme ha estat un dels grans sectors afectats. Quins canvis estructurals es presenten dins del sector? Suposa això un retrocés o ens trobem davant de noves oportunitats? Deixa aquesta situació en evidència un model turístic insostenible? Com viurem el turisme a partir d'ara? Ens trobem davant la incertesa d'una situació que cal aprofitar per repensar-nos i buscar propostes i respostes de la mà d'experts que dediquen la seva trajectòria a l'activitat turística i a la seva divulgació.
Sota aquestes premisses i de la mà de sis personalitats de renom, La Conca 5.1 en cooperació amb el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí, ens conviden a reflexionar sobre tot això en aquest tercer i últim debat de la setena edició del cicle Visions 5.1. Per fer-ho, la sessió comptarà amb el professor titular d'universitat de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona i investigador de l'INSETUR, Jose Antonio Donaire; la directora del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Judit Carrera; l'activista ecologista i portaveu del Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa, Margalida Ramis; el director de màrqueting de l'Agència Catalana de Turisme i coordinador del Consorci de Turisme de Barcelona, Damià Serrano; l'arquitecta, urbanista i exregidora del districte de Ciutat Vella de Barcelona, ItziarGonzalez i el geògraf, consultor especialitzat en turisme a peu i professor de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV, Rafael López Monné.
És possible que ens trobem davant un turisme més proper, més humà i més cultural que requerirà una nova gestió o, al contrari, es reproduiran les mateixes dinàmiques de massificació o gentrificació que han portat a l'aparició de la turismofòbia o el rebuig veïnal en algunes ciutats o barris? Quin serà l'impacte real de la pandèmia en les noves -o tradicionals- formes de turisme? Aquestes i moltes altres qüestions es posaran a debat sota les visions d'aquests sis professionals.
Per aquest últim debat s'ha decidit mantenir el format virtual i es podrà seguir i participar a través dels canals de Zoom i YouTube del Museu de la Vida Rural.
Des de l'organització, malgrat les circumstàncies viscudes a causa de la pandèmia que ha provocat canviar el format dels debats, es mostren satisfets amb la resposta que ha obtingut el cicle i consideren que reflexionar al voltant de les emergències climàtiques, culturals i turístiques sempre hauria d'haver estat una prioritat però que avui dia és més urgent que mai mantenir aquests debats actius i plantejar propostes i respostes que permetin afrontar aquest canvi de paradigma tenint en compte el màxim de visions possibles.