Manresa serà la nova Capital Cultural Catalana del 2018, després d’haver-ne tingut la titularitat Reus. La capital de la comarca del Bages encara amb entusiasme aquesta oportunitat per donar a conèixer i posar en valor la cultura manresana, promocionar la ciutat en termes econòmics, turístics i de desenvolupament i reforçar el seu caràcter de capitalitat territorial dins la Catalunya Central.
Així ha quedat palès durant la presentació de la iniciativa a Barcelona, al restaurant Ten's Tapas del xef manresà Jordi Cruz, que s'ha mostrat molt entusiasmat de
"poder ser finalment profeta de la meva pròpia terra".
La iniciativa Capital Cultural Catalana és promoguda des del 2004 per l’Organització Capital de la Cultura Catalana, inspira en la Capital Europea de la Cultura, perquè durant un any la ciutat titular mostri el seu desenvolupament i vida culturals. Xavier Tudela, president de dita organització, ha destacat la seva dimensió exterior ja que
"la Capital Cultural Catalana contribueix també a la projecció internacional de la llengua i la cultura catalanes".
Gràcies a la Capitalitat, Manresa vol reivindicar el capital cultural i patrimonial de la ciutat: com el seu llegat ignasià, la seva riquesa arquitectònica i museística, les tradicions festives pròpies, actius culturals reconeguts tals com la Fira Mediterrània o el Teatre Kursaal, i el seu ric teixit associatiu. La ciutat espera posar de relleu altres espais no específicament culturals o d'exhibició, així com "
aprofitar el moment per a la creació d'un festival de dansa i de circ, assignatures pendents de la cultura a Manresa", en paraules de la regidora de cultura de Manresa Anna Crespo.
A més, Manresa CCC’18 és
"el punt de sortida d’un viatge transformador i dinamitzador", com ha explicat l'alcalde de la ciutat Valentí Junyent,
que culminarà d’aquí quatre anys, amb Manresa 2022, la commemoració del 500è aniversari de l'arribada de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat de camí a Jerusalem.
A hores d’ara, el pressupost municipal destinat al projecte ascendeix a 475.000 euros i té com a principal patrocinador L'Obra Social La Caixa.
Manresa CCC’18, “ponts de cultura”
Manresa CCC’18 ha escollit el pont com a element central. Els ponts de Manresa són, juntament amb la Seu i la Cova de Sant Ignasi, els elements més característics de la silueta de la ciutat i formen part del seu patrimoni històric-arquitectònic, així com de l’imaginari dels seus habitants. A més, simbolitza la voluntat cultural d'enllaçar expressions artístiques diferents, connectar el passat, el present i el futur cultural de la ciutat, i aproximar els ciutadans i les diverses cultures presents a la ciutat al voltant de les arts.
De fet, el primer projecte artístic que s’ha posat en marxa en el marc de Manresa CCC’18, Ponts, materialitza el valor simbòlic i històric d’aquest element central. Ponts fa de la ciutat un espai de creació i exposició més, ja que emplaça en diversos punts estratègics sis escultures de gran format inspirades en la imatge gràfica de la Capitalitat decorades per sis artistes locals, segons les tècniques que defineixen la seva feina, de del disseny gràfic i la fotografia, passant pel graffiti, la pintura o les textures de roba. Les peces artístiques itineraran per la ciutat durant tot l’any.
A més de Ponts, Manresa també preestrena la seva activitat cultural amb la producció del Vi de Manresa, Capital de la Cultura Catalana 2018. Es tracta d’un vi negre del celler Collbaix, de l'anyada del 2011, i ha estat seleccionat en un concurs en què han participat set cellers locals.
Programació i acte inaugural
L’activitat de Manresa CCC’18 es vehicula a través d’un programa d’activitats culturals transversal, multidisciplinari i per a tots els públics, que es repartirà al llarg de l’any i s’anirà desvelant trimestralment. Un programa que comptarà amb més de 130 activitats, acollides per més d’una quarentena d’espais de Manresa i involucraran una cinquantena d’entitats locals i comarcals.
L’acte inaugural d’arrancada de Manresa CCC’18 tindrà lloc el 20 de gener de 2018 al Teatre Kursaal sota el nom “PAS”. Un espectacle inèdit, molt contemporani i creat per l’ocasió, que gira entorn la simbologia del pont i la direcció artística de la qual recau en Sergi Ots, responsable entre d’altres de la direcció escènica de "Mar de foc", l’espectacle de cloenda de la Fira Mediterrània 2017.
"L'espectacle parteix de la necessitat de l'home de buscar més enllà de les seves fronteres", ha explicat el mateix Ots durant la presentació.
Es podrà seguir l’agenda d’actes i l’actualitat del Manresa CCC’18 a través d’una pàgina web específica creada per l’ocasió:
www.manresacultura.cat