Art Madrid celebrarà la seva 13a edició del 21 al 25 de febrer a la Galeria de Cristall de CentroCentro Cibeles amb la participació en el seu Programa General de 34 galeries internacionals especialitzades en art contemporani i emergent en totes les seves disciplines, i bolcades en la difusió i promoció de nous creadors i noves maneres de creació.
El Comitè de Selecció d'Art Madrid, format per professionals del galerisme, experts en mercat de l'art, crítics i comissaris independents, ha valorat positivament tant la qualitat artística de les propostes com la seva aposta pels nous talents.
En el Programa General AM18 s'estrenen 9 galeries, 5 espanyoles - Fucking Art (Madrid), Soraya Cartategui (Madrid-Nova York), Mercedes Roldán Art Gallery (Madrid), Shiras Galeria (València), MH Art Gallery (Bilbao) - i 4 estrangeres - Galerie Robert Drees (Hannover, Alemanya), Paulo Nunes Art Contemporânea (Vila Franca de Xira, Portugal), Nebo Art Gallery (Kyiv, Ucraïna), Carbo / Alterna (Cancún, Mèxic-L'Havana, Cuba) - el que confirma la confiança dels professionals en Art Madrid. En total, són 34 les galeries que componen el Programa General de la fira, un programa que sempre té cura de la participació de galeries i artistes nacionals, el principal valor d'aquesta fira de referència en la Setmana de l'Art de Madrid.
Entre les galeries espanyoles participants (24), Art Madrid'18 comptarà amb una àmplia representació madrilenya (8) formada per BAT Alberto Cornejo, Kreisler, Marita Segovia, Galeria Hispànica Contemporània (Madrid-Mèxic), Jorge Alcolea, a les quals s'uneixen enguany Soraya Cartategui (Madrid- Nova York), la galeria Fucking Art i Mercedes Roldán Art Gallery. De Barcelona vénen la Galeria Zielinsky i algunes de les galeries deganes de la fira com són 3 Punts Galeria, Marc Calzada i la Galeria Miquel Alzueta. Galeria Benlliure, Alba Cabrera Gallery i la recentment incorporada Shiras Galeria porten de València seves propostes per a la 13a edició. Des d'Astúries repeteixen Aurora Vigil-Escalera (Gijón) i Arancha Osoro (Oviedo) i, des de Galícia, ens visiten de nou Galeria Montenegro (Vigo, Pontevedra), Moret Art (la Corunya) i Galeria Luisa Pita (Santiago de Compostel·la, la Corunya ). En el Programa General també participen la Galeria Espiral (Noja, Cantàbria), Rodrigo Juarranz (Aranda de Duero, Burgos), la galeria Léucade (Múrcia) i MH Art Gallery (Bilbao) que participa a Art Madrid per primera vegada.
Entre les galeries estrangeres (10 galeries) destaca la rica representació portuguesa amb Art Lounge (Lisboa), Art Perifèrica (Lisboa) i la recentment incorporada Paulo Nunes Art Contemporânea (Vila Franca de Xira). La galeria Schmalfuss (Berlin) i Galerie Robert Drees (Hannover) són les propostes que arriben d'Alemanya, a les quals s'uneixen la galeria Norty (Carrières-sur-Seine, França), Collage Havana (l'Havana, Cuba), Yiri Arts (Taipei, Taiwan) i les noves incorporacions de Nebo Art Gallery (Kyiv, Ucraïna) i Carbo / Alterna (Cancún, Mèxic-l'Havana, Cuba).
Propostes destacades: Talent emergent
La qualitat artística i coherència entre els artistes triats i el descobriment de nous talents han estat alguns dels factors que han decantat la selecció del Programa General AM18.
Entre les propostes per a aquesta 13a edició d'Art Madrid destaca la de la galeria Carbo / Alterna (Mèxic-Cuba) que presenta 3 dones artistes cubanes, acabat de llicenciades, el treball en diferents disciplines (fotografia, escultura, instal·lació ...) es caracteritza per la potència de les seves imatges i el seu qüestionament de l'statu quo. Carla Maria Bellido en la seva pintura reflexiona sobre conceptes com la subjectivitat, la veracitat o la imaginació i es pregunta què ens construeix i què ens precedeix. Yoxi Velázquez fa servir la resina en les seves figures humanes i d'animals per generar preguntes sobre la injustícia, la crueltat o el maltractament. Linet Sánchez, per la seva banda, presenta espais buits i enrarits, maquetes on se sent la presència humana però no es visualitza i on només habiten la soledat, l'aïllament i la introspecció.
La galeria alemanya Robert Drees porta, entre altres, el treball de l'artista andalusa Pepa Sales Vilar, espanyola que ha conquistat Hannover amb les seves escenes monocromàtiques en què el color - vermells, gammes de blau - adquireix significat en si mateix. Sales porta a Art Madrid algunes peces de la seva última sèrie A la perifèria del son. La galeria madrilenya Fucking Art proposa en els seus principis fundacionals "comprendre el món de noves maneres "i ho fa a Art Madrid amb una proposta que inclou una nova manera d'entendre la fotografia a través del treball d'Alfonso Zubiaga i Carlos Regueira. Zubiaga, juga amb imatges que es deconstrueixen per ser reconstruïdes en narracions visuals amb nous significats de la mateixa realitat. Regueira, per la seva banda, produeix una pintura expandida al camp de la foto, un híbrid entre les dues tècniques. Al seu estand també podrem gaudir les càpsules d'Isabel Alonso Vega, caixes de metacrilat en què l'artista atrapa l'intangible, els núvols, els genis, les potències ...
En aquest escenari híbrid entre pintura i fotografia es mou també l'artista bielorús Andrei Zadorine, representant per la galeria Nebo Art Gallery (Ucraïna), que transporta al llenç amb una tècnica enlluernadora lleugerament modificades de pel·lícula L'esperit del rusc (1973), en un personal homenatge al director de cinema espanyol Víctor Erice, mestre com Zadorine a traduir a imatge la percepció infantil, la memòria, la nostàlgia i la malenconia.
També es podran gaudir les pintures d'Hugo Alonso en l'espai de Miquel Alzueta, l'aposta per l'art urbà amb Spok Brillor de la galeria Kreisler, l'obra de Roberto Rodríguez Rodó en Arancha Osoro i les peces de l'Artista Convidat AM18, Okuda Sant Miquel (Kreisler / 3Punts), un dels motius més representatius, l'emblemàtica "Skull" serveix d'imatge de la 13a edició d'Art Madrid. Una calavera que condensa la naturalesa de l'artista a través d'una palpitant gamma de colors disposats de forma màgica sobre la superfície poli-geomètrica del crani ideat per Okuda. Una figura omnipresent en l'imaginari de l'artista que ens planteja una irònica mirada al futur des del prisma del nou art contemporani i una aposta per un art obert a tothom, un art fresc en contacte amb el pop, el surrealisme i les noves generacions de creadors i de públic.
Avanc One Project AM18
El comissari i crític Carlos Delgado Majordom coordina, una edició més, el Programa One Project d'Art Madrid, un àmbit destacat dins de la fira que recull el treball de vuit artistes joves i de mitjana carrera, creadors nacionals i internacionals, que realitzen propostes específiques per a la fira.
Per a la 13a edició d'Art Madrid, One Project AM18 comptarà amb els sol-show d'Alejandro Monge (Saragossa, 1988) amb 3 Punts Galeria (Barcelona); Candela Muniozguren (Madrid, 1986) amb Bea Villamarín (Gijón); Antonyo Marest (Alacant, 1987) amb Diwap Gallery (Sevilla); Carlos Nicanor (Las Palmas de Gran Canària, 1974) amb Galeria Artizar (La Llacuna, Tenerife); Bernardo Medina (Sant Joan, Puerto Rico, 1965) amb Nuno Sagrament (Ílhavo, Portugal); Suc Kurihara (Japó, 1977) amb Pantocràtor Gallery (Suzhou, Xina); Aina Albo Puigserver (Palma de Mallorca, 1982) amb Pep Llabrés Art Contemporani (Palma de Mallorca) i Vânia Medeiros (Salvador de Bahia, Brasil, 1984) amb la galeria RV Cultura i Art (Salvador de Bahia, Brasil).
Programa # Arteyeducación AM18: L'art com a eina per a la vida
Al programa # Arteyeducacion AM18, gràcies a la col·laboració de professionals independents, públics i privats, artistes i mediadors culturals tractarem d'aclarir conceptes com l'activisme artístic i la pedagogia, l'art com a espai de convergència d'experiències, l'educació no reglada i la ciutadania crítica, el format expositiu i l'educació de la mirada ... Es comptarà, entre altres agents, amb Pedagogies Invisibles, col·lectiu que "fa visibles els aprenentatges que succeeixen de manera invisible"; amb l'organització Plena Inclusió; amb l'escola Vega, el programa de cursos trimestrals que ofereix Espositivo per apropar les disciplines menys tradicionals a qualsevol tipus de públic i amb la Red Itiner, programa de deslocalització i promoció d'espais culturals alternatius de la Conselleria de Cultura, Turisme i Esports de la Comunitat de Madrid.
Llistat de galeries participants en el programa general
BAT Alberto Cornejo (Madrid)
Kreisler (Madrid)
Marita Segovia (Madrid)
Fucking Art (Madrid)
Soraya Cartategui (Madrid-Nova York)
Galeria Hispànica Contemporània (Madrid-Mèxic)
Mercedes Roldán Art Gallery (Madrid)
Jorge Alcolea (Madrid)
3 Punts Galeria (Barcelona)
Marc Calzada (Barcelona)
Galeria Zielinsky (Barcelona)
Galeria Miquel Alzueta (Barcelona)
Galeria Benlliure (València)
Alba Cabrera Gallery (València)
Shiras Galeria (València)
Aurora Vigil-Escalera (Gijón, Astúries)
Arancha Osoro (Oviedo, Astúries)
Galeria Montenegro (Vigo, Pontevedra)
Moret Art (La Corunya)
Galeria Luisa Pita (Santiago de Compostel·la, la Corunya)
Galeria Espiral (Noja, Cantàbria)
MH Art Gallery (Bilbao)
Rodrigo Juarranz (Aranda de Duero, Burgos)
Galeria Léucade (Múrcia)
Schmalfuss (Berlin, Alemanya)
Galerie Robert Drees (Hannover, Alemanya)
Art Lounge (Lisboa, Portugal)
Paulo Nunes Art Contemporânea (Vila Franca de Xira, Portugal)
Art Perifèrica (Lisboa, Portugal)
Norty (Carrières-sur-Seine, França)
Nebo Art Gallery (Kyiv, Ucraïna)
Carbo / Alterna (Cancún, Mèxic-l'Havana, Cuba)
Collage Havana (l'Havana, Cuba)
Yiri Arts (Taipei, Taiwan)
Galeries participants a One Project AM18
3 Punts Galeria (Barcelona) - Alejandro Monge (Saragossa, 1988)
Bea Villamarín (Gijón) - Candela Muniozguren (Madrid, 1986)
Diwap Gallery (Sevilla) - Antonyo Marest (Alacant, 1987)
Galeria Artizar (La Llacuna, Tenerife) - Carlos Nicanor (Las Palmas de Gran Canària, 1974)
Nuno Sagrament (Ílhavo, Portugal) - Bernardo Medina (Sant Joan, Puerto Rico, 1965)
Pantocràtor Gallery (Suzhou, Xina) - Suc Kurihara (Japó, 1977)
Pep Llabrés Art Contemporani (Palma de Mallorca) - Aina Albo Puigserver (Palma de Mallorca, 1982)
RV Cultura i Art (Salvador de Bahia, Brasil) - Vânia Medeiros (Salvador de Bahia, Brasil, 1984).
A la imatge, detall de Kaleidoscope skull d'Okuda San Miguel.