El Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC) presenta la seva programació expositiva i cultural per 2018, que inclou aquest any dos grans mostres col·lectives, la 15a Mostra i l'exposició de la parella artística austríaca-israelià Muntean / Rosenblum. El programa anual es completa amb una variada i suggeridora oferta d'activitats per a tots els públics, que tractaran àrees tan diverses com la fotografia, la literatura, la dansa, les tècniques artístiques o la il·lustració.
L'agenda expositiva s'obrirà el proper 1 de març amb la mostra This Is Not An Èxit de Muntean / Rosenblum. Markus Muntean (Graz, Àustria, 1962) i Adi Rosemblum (Haifa, Israel, 1962) formen parella artística des de 1992. La seva obra ha estat mostrada en les sales més prestigioses del món entre les que destaquen la TATE Britain de Londres i alguns dels seus treballs es troben en algunes de les col·leccions més importants d'art, com la del MOMA, Museu d'art Modern de Nova York. L'any 2001 van rebre el prestigiós Premi Ciutat de Viena d'Arts Visuals.
This Is Not an Exit [Això no és una sortida] presenta com a obra central, al costat de pintures recents, films i una versió revisada de la instal·lació The Twilight of Our Heart, una nova instal·lació que inclou elements escultòrics, performance i projecció multipantalla. El títol, darrera frase del llibre de Bret Easton Ellis de 1991 American Psycho, al·ludeix al propòsit del corredor de parkour de trobar un camí on aparentment no n'hi ha. La fi primer i principal d'aquesta nova instal·lació i performance és traslladar al museu el parkour, una activitat els practicants es marquen com a objectiu desplaçar-se, sense equip ni ajuda de cap tipus, per un entorn complex, d'un punt a un altre, de la forma més ràpida i eficaç possible.
La part escultòrica de la instal·lació es centra en la cridanera similitud formal que existeix entre les caixes d'entrenament del parkour i els pedestals tradicionals dels museus i galeries. En l'acte d'inauguració tindrà lloc una performance amb la participació de parkuristas locals.
A l'abril, el MAC inaugura l'exposició col·lectiva 'Mírame! Retrats i altres ficcions a la Col·lecció "La Caixa" d'Art Contemporani, que examina el retrat, un dels gèneres més antics de l'art, en un important conjunt d'obres de la nostra època.
L'exposició explora la representació humana, el seu retrat i la seva identitat, amb obres de la nostra època. Reuneix la diversitat d'enfocaments que caracteritza l'art actual i ens convida a mirar-nos en aquest mirall social que és el retrat. Pintures, fotografies, escultures i vídeos configuren un laberint de mirades que conviden l'espectador a reflectir-se en aquest mirall social que és el retrat.
La major part de les obres reunides en aquesta mostra s'examinen conceptes de veritat, aparença i representació, així com també de memòria i ficció. Algunes posen a prova els cànons normatius del gènere del retrat revelant els seus artificis i les convencions socials. La pintura descobreix màscares i maquillatges mentre que la fotografia experimenta la potencialitat de la ficció per produir desconcertants efectes de realitat. Alguns artistes s'interessen per l'anonimitat del retrat, mentre que altres desarticulen rols socials i aborden la problemàtica de representar la identitat. Hi ha obres que defineixen una figura, un rostre, mentre que altres representen símbols identitaris de la nostra societat. La majoria són obres que confirmen el fet que en realitat tots ens veiem com a imatge.
L'exposició, comissariada per Nimfa Bisbe, es dividirà en quatre àmbits temàtics; l'emoció a escena; les convencions de la identitat; la memòria de la cara; i màscares i altres ficcions.
El comissari David Fang presentarà a l'octubre el projecte expostivo Drift_Miradas creuades entre disseny i art contemporani, una selecció d'obres que vol qreflexionar sobre aquest lloc comú, atenent a la història del disseny i de l'art contemporani ia la relació que entre tots dos camps s'ha desenvolupat al llarg de la història. Perquè si alguna cosa comparteixen és aquesta mena de deriva, de divagació constant, vagant per les formes per arribar a un resultat gairebé sempre serendípico.
El projecte es planteja des de dues perspectives complementàries: una exposició amb alguns dels artistes més representatius nacionals i internacionals de les últimes dècades i una publicació que ofereix una perspectiva històrica de la relació entre el disseny i l'art contemporani des de les avantguardes fins al nostre present.
Finalment, a finals d'octubre s'inaugurarà la 15a edició de la Mostra Gas Natural Fenosa que reunirà, en una exposició col·lectiva, una selecció de mig centenar d'obres presentades a concurs.
Les propostes expositives s'acompanyaran d'un complet i variat programa d'activitats dirigides a públics diversos.
A la imatge, Muntean/Rosenblum, "Untitled (These are moments...)", 2012.