Del 27 de gener al 9 de febrer la galeria d'art Ponce+Robles del carrer Alameda, 5 de Madid transforma el seu espai en un restaurant xinès. El duet d'artistes Aggtelek ha convertit la galeria en un restaurant xino feliç, en el que els plats conviuen amb elements de la cultura popular, la ciència-ficció i els personajes vius.
"La línia entre l'art i la vida ha de romandre com un fluid, potser fins i tot indistingible de ser possible. "-Allan Kaprow Amb una frase de tendència tan simple com aquesta, Allan Kaprow -artista nord-americà conegut per la seva etapa de producció en els anys 50- establia les bases dels happenings i les performances. Les seves accions artístiques, trencant amb la tradició pictòrica anterior, es van centrar en l'espai de la quotidianitat i les accions que es desenvolupaven dins el mateix.
Mantenint sempre la màxima del "menys és més" va crear una tendència de l'art d'acció, el antiart i el antiartista que va arribar a influir en moviments tan rellevants com el Fluxus, o el gran conegut artista-xaman de les performance Joseph Beuys. Amb la mítica frase que resava "una caminada pel carrer 14 és més impressionant que qualsevol obra d'art "donava pas a tendències com escombrar un bosc o simplement cuinar com un art d'acció, desprenent sobtadament d'anys i anys de pesades concepcions sobre el que ha de ser o no ha de ser una obra d'art.
De la mateixa manera el duo Aggtelek, format per Xandro Vallès i Gema Perales, ha presentat la seva nova mostra a la galeria Ponce + Robles de Madrid, agafen el testimoni d'una màxima que per a alguns segueix tan viva com el primer dia que es va establir, mentre que per a altres respon ja a un segle passat, ple de tendències, innovació i atreviment que ja han quedat enrere. "Avui dia regeix la norma del mercat de l'art, i això no pot ser. Tots hem de participar d'algunes tendències, però no tenim per què rendir-nos davant d'elles", comenta Xandro mentre construeix la idea de la seva mostra "Restaurant Palau Feliç".
Aggtelek
Aggtelek és el projecte artístic de Xandro Vallès (Barcelona 1978) i Gema Perales (Barcelona 1982). Viuen i treballen entre Barcelona i Brussel·les. Des del 2004 han participat en exposicions individuals a diverses galeries com Exile (Berlin), Hilary Crisp (Londres), ShauOrt (Zuric), Galerie Adler (Frankfurt), Luis Adelantado (Miami, València, Mèxic), Jozsa Gallery (Brussel·les) o Videospace (Budapest) o en projectes individuals fora del circuit comercial com a la Fundació Antoni Tàpies (Barcelona), L'Autonomie i l'Institut Cervantes (Brussel·les) o Incident Report (Hudson, NY).
Entre la seva participació en exposicions col·lectives destaquen "Beelden op het Vrijthof" (Museum Vrijthof, Maastricht, 2013), "L'Art Est Un Sport de Combat" (Musée des Beaux-Arts de Calais, 2011), "There is so much beauty it can make you cry" (Exile, Berlin 2011), la 2a Biennal de Rennes (2010), la X Biennal d'Istambul (2007), "Remote Viewing" (2009, MOCA, Los Angeles), "Només a Buio. DEPART Collection" (Mercato di Traiano, 2008, Roma), "Zomerzone" (Museum Het Domein, Sittard, Holanda 2008) o "La Nit en Blanc" (Madrid 2007), entre d'altres. El treball d'Aggtelek ha estat premiat amb el Emerging Artists Award BeersLambert (Londres 2013) o amb el Primer Premi en el V Certamen de Pintura de Castelló (2008).