Els Arxius Arolsen, Centre Internacional de Persecució Nazi, posen de manifest la crueltat i la barbàrie dels crims del nazisme en una exposició itinerant al Jardí del Palau Robert que presenta objectes personals recuperats de camps de concentració nazis, inclosos els pertanyents a deportats catalans i espanyols. Ho fa amb imatges dels objectes recuperats i textos que expliquen aquells fets i destaquen els casos d’alguns deportats catalans i espanyols dels quals s’han recuperat objectes personals.
La mostra, coorganitzada pel Memorial Democràtic, els arxius Arolsen i la Universitat Rovira i Virgili, amb la col·laboració del Palau Robert i el Museu Memorial de l'Exili, es pot visitar del 25 de juny al 24 de juliol al Jardí. Vol ser un canal de difusió de la feina feta per aquesta institució i, sobretot, una eina per poder localitzar els familiars de les víctimes del nazisme i lliurar-los els objectes recuperats.
“Stolen memory” forma part de la campanya internacional d’educació i sensibilització impulsada pels Arxius Arolsen per incrementar el coneixement dels crims comesos pel nazisme. Gràcies a la campanya #StolenMemory, llançada el 2016, s'han identificat diversos centenars de famílies, sovint amb el suport de voluntaris que ajuden a dur a terme la recerca en diferents països.
La proposta expositiva reviu, amb fotografies i textos, les atrocitats dels nazis, i pretén ser un advertiment perquè les generacions del futur no hagin de viure aquestes situacions. L’exposició se centra especialment en els casos d’alguns deportats catalans i espanyols dels quals s’han recuperat objectes personals com ara rellotges i joies, anells de noces i documents, cartes i fotos, tots ells objectes personals confiscats pels nazis. Alhora tambés’hi mostren alguns casos de persones de les quals s’estan cercant els seus familiars per tal de lliurar-los les pertinences conservades en els Arxius Arolsen.