La Fundació Contemporània presenta l'Observatori de la Cultura 2018, corresponent a l'últim any. Hi han participat 362 membres d'un panell de professionals de la cultura, que han respost entre novembre de 2017 i gener de 2018 a un qüestionari valorant l'activitat cultural de comunitats autònomes i ciutats; les institucions i esdeveniments culturals més destacats de l'any; i les àrees de la cultura, l'evolució dels seus pressupostos anuals i l'atenció a la cultura pels mitjans de comunicació.
Catalunya. El CCCB, el millor de 2017
El rànquing de cada comunitat s'elabora a partir únicament de les valoracions dels panelistes d'aquesta Comunitat. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, amb especial menció a l'exposició dedicada a Björk, encapçala aquest any el rànquing de Catalunya seguit per Temporada Alta, Sónar, Primavera Sound, MACBA, CaixaForum, el MNAC, el Teatre Lliure, la Fundació Mapfre ( Rodin), el Mercat de les Flors i la Fundació Vila Casas. Fins a 32 propostes completen el rànquing de Catalunya d'aquest any.
Espanya. El Reina Sofia, el millor de 2017
Les exposicions de Picasso al Reina Sofia, la Hispanic Society al Prado i Bill Viola al Guggenheim col·loquen als tres museus en el més alt de l'any. Centre Botín, Museu de Belles Arts de Bilbao i Bombes Gens, les novetats més destacades en el rànquing.
Els panelistes han valorat les institucions i esdeveniments culturals més importants de l'any 2017, en una pregunta oberta sense aportar cap nom. Encapçala aquest any el rànquing El Museu Reina Sofia, impulsat per Picasso, William Kentridge, Doris Salcedo i Esther Ferrer. Ocupa el segon lloc al Museu del Prado, destacant les mostres de la Hispanic Society i Fortuny; en tercer lloc destaca el Guggenheim amb la mostra de Bill Viola. La llista dels deu primers es completa amb el Festival de Sant Sebastià, el Teatre Reial, el Museu Thyssen-Bornemisza (Picasso / Lautrec), El nou Centre Botín de Santander que irromp en setè lloc, CaixaForum (destacant la mostra de Warhol) i els festivals PHotoEspaña i Temporada Alta.
Entre el més destacat de Catalunya en aquest rànquing nacional figura CaixaForum (8) amb presència en diverses ciutats, Temporada Alta (10), Fundació Mapfre (15) també a Madrid, CCCB (18), Sónar (20), MACBA (22) i Primavera Sound (25)
La relació la completen fins a 64 institucions i activitats culturals, 52 de les quals es concentren a Madrid (23), Catalunya (15), País Basc (9) i Andalusia (5). Entre les novetats en el rànquing destaquen, a més del Centre Botín de Santander, el Museu de Belles Arts de Bilbao, Bombes Gens a València, El Pavón Teatre Kamikaze de Madrid i l'Any Murillo de Sevilla.
Les 17 insígnies culturals
L'Observatori de la Cultura presenta a més rànquings específics amb el millor de l'any cultural en cadascuna de les comunitats autònomes.
Les 17 insígnies culturals d'aquest any són, segons els professionals de cada comunitat, el Museu Picasso de Màlaga (Andalusia), el festival Pirineus Sud de Sallent (Aragó), el Centre Niemeyer a Avilés (Astúries), Es Baluard i el Teatre Principal a Palma (Balears), el Festival Internacional de Música de Canàries (Canàries), el Centre Botín de Santander (Cantàbria), la Setmana de Música Religiosa de Conca (Castella la Manxa), la Seminci de Valladolid (Castella-Lleó), el CCCB de Barcelona (Catalunya), l'IVAM de València (Comunitat Valenciana), el Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida (Extremadura), Culturgal a Pontevedra (Galícia), el Teatre Bretón de Logronyo (La Rioja), el Museu Nacional del Prat (Madrid), La Mar de Músiques de Cartagena (Múrcia), El Museu Jorge Oteiza a Alzuza i 948 Merkatua a Pamplona (Navarra) i els museus Guggenheim de Bilbao i Artium de Vitòria (País Basc).
Comunitats i ciutats amb millor programació cultural
En valorar les comunitats espanyoles per la qualitat i innovació de la seva oferta cultural, Madrid segueix al capdavant del rànquing amb la seva millor puntuació històrica, mentre Catalunya experimenta un fort descens i ocupa el tercer lloc, cedint el segon lloc al País Basc; Andalusia consolida el quart lloc seguida de prop per la Comunitat Valenciana, que experimenta una important recuperació.
Pel que fa a les ciutats, Madrid, Barcelona i molt a prop Bilbao, repeteixen en els tres primers llocs. València progressa fins al quart lloc i Màlaga consolida la cinquena plaça. Girona figura en dotzena posició.
Camps de la Cultura. La gastronomia cada vegada més destacada
La gastronomia repeteix com el més destacat de la nostra creació, amb la seva millor puntuació històrica. El segueixen a distància en els primers llocs del rànquing la moda, la literatura, el disseny i la fotografia. Tots els camps obtenen millor valoració Camps de la Cultura. La gastronomia cada vegada més destacada
La gastronomia repeteix com el més destacat de la nostra creació, amb la seva millor puntuació històrica. El segueixen a distància en els primers llocs del rànquing la moda, la literatura, el disseny i la fotografia. Tots els camps obtenen millor valoració que l'any anterior, i la valoració global puja fins a 6,8 punts.
Els pressupostos de la cultura: Es consolida la recuperació
S'ha consultat al panell per la variació prevista en el pressupost de la seva organització o activitat professional per a l'exercici 2018 respecte al 2017. Es preveu un creixement mitjà del 4,2%, enfront del 2,1% de fa un any.
Un 39,7% dels professionals afirma treballar amb un pressupost superior al de l'exercici passat, amb creixements fins i tot superiors al 10% en un 20,1% dels casos, mentre que per a un 52,7% el pressupost serà similar al de l'passat any i només un 7,7% dels consultats preveu per a aquest any una disminució pressupostària. La variació mitjana resultant llança un creixement del 4,2%, pràcticament el doble que fa un any.
Sobre Fundació Contemporània
Promoguda per La Fàbrica el 2008, la Fundació Contemporània té com a objectiu contribuir al desenvolupament dels professionals de la cultura, a través d'activitats de trobada i formació de professionals, suport a emprenedors i foment de la col·laboració entre organitzacions culturals públiques i privades.
A la imatge, Björk, al CCCB.