FCC-Segell-banner4
Pere Portabella a Can Framis a través del cinema, l\'art i la política

Exposicions

Pere Portabella a Can Framis a través del cinema, l'art i la política

bonart barcelona - 06/02/18
BONART 180 X 180 PX_Banner-CMW-180x180px_v1-esp
L'exposició Pere Portabella. Cinema, art i política és una mostra ideada i dirigida per Pere Portabella i Antoni Vila Casas que incideix en la figura d'un dels activistes polítics i cineastes més destacats del país. És podrá veure a Can Framis de la Fundació Vila Casas del 12 de febrer al 23 de juny del 208.

La mostra, que aplega materials diversos -projeccions, pintura, fotografia documental o material gràfic-, se sustenta en els tres pilars fonamentals de l'obra de l'autor: el cinema, l'art i la política. En paraules del mateix Portabella, el seu lloc és "la cruïlla entre l'avantguarda artística, la pràctica fílmica i l'activitat política." És el trípode sobre el qual s'ha construït la seva biografia com a creador i sobre el qual s'ha organitzat, també, aquesta mostra que s'articula a través de cinc espais que aborden la figura del cineasta des d'òptiques diferents oferint a l'espectador una visió polièdrica i completa del personatge. 

El primer àmbit expositiu se centra en "El retorn de Tarradellas" per a representar la llarga trajectòria política de Portabella, que fou l'encarregat d'organitzar la tornada del president des de l'aeroport fins a la plaça de Sant Jaume.

El segon àmbit fa referència a la pel·lícula Viridiana dirigida per Luis Buñuel i produïda per Portabella: Viridiana significava el retorn de Buñuel a Espanya i va guanyar la Palma d'Or del Festival de Canes amb un escàndol majúscul polític i ideològic que va provocar la prohibició de la pel·lícula.

El tercer àmbit al·ludeix la figura de "Portabella cineasta" centrant-se en pel·lícules que van produir un gran impacte com Die Stille vor Bach, la pel·lícula més popular de l'autor, o Vampir-Cuadecuc, la més aclamada internacionalment.

El quart àmbit analitza "Portabella i el seu entorn artístic", ja que, com a director de cinema, productor i agitador polític i cultural, Portabella ha compartit experiències i ha teixit amistats amb creadors vinculats als moviments avantguardistes de cada moment. Finalment, el darrer àmbit titulat "Portabella i Miró" emfatitza la relació establerta entre ambdós personatges posant l'accent en dues obres de Miró que ja no existeixen i un guió de l'artista que mai no es va fer.

Durant la roda de premsa de presentació  es comptarà amb la presència d'Antoni Vila Casas, president de la Fundació Vila Casas, Pere Portabella, protagonista de la mostra, Josep Ramoneda, periodista, filòsof, escriptor i autor dels textos que acompanyen l'exposició i Octavi Martí, director adjunt de la Filmoteca de Catalunya, entitat que complementa la mostra amb un cicle dedicat al cineasta.
A la imatge, retorn del President Tarradellas l'any 1977.

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura