FCC-Segell-banner4
\

Exposicions

"Centelles i el bombardeig de Lleida" trenca els registres de visitants al Morera

bonart lleida - 06/02/18
GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180Baner_SantiMoix_Bonart_180x180
El Museu d'Art Jaume Morera ha finalitzat la celebració del seu centenari amb la clausura de l'exposició "Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida, Crònica d'un reportatge", una mostra que fou prorrogada fins el dia 4 de febrer, a causa del seu èxit de públic. La mostra, comissariada per Oriol Bosch i organitzada pel Museu d'Art Jaume Morera amb la col·laboració del Centro Documental de la Memòria Histórica (CDMH) de Salamanca, commemora el 80 aniversari del tràgic esdeveniment, un dels atacs aeris més mortífers de la Guerra Civil espanyola, juntament amb els de Guernica, Durango o Granollers. En l'ofensiva contra la població civil van morir més de dues-centes cinquanta persones, inclosos mig centenar de nens que en el moment de la funesta envestida de les bombes eren a les aules del Liceu Escolar.
Un total de 9.018 persones, de tota condició i edat, l'han visitada en aquests tres mesos en què ha estat oberta i han pogut veure per primera vegada el reportatge fotogràfic íntegre que Centelles dedicà a un dels episodis més cruents de la Guerra Civil espanyola. Una setantena d'instantànies que no només revelen els mètodes de treball de l'autor, sinó que posen de manifest com Centelles va saber testimoniar com ningú el drama humà i la violència criminal d'un dels episodis més colpidors d'aquest conflicte bèl·lic. Els carrers desolats, els edificis esventrats, les tasques de desenrunament, els cadàvers afilerats i les imatges de dolor que reflecteixen les fotografies han impactat poderosament a tots aquells que s'han atansat a les sales del Museu. Aquest aspecte emotiu ha estat sens dubte un dels elements diferenciadors respecte d'altres exposicions organitzades pel Museu. La proximitat física i temporal dels fets narrats han esperonat a milers de ciutadans a interessar-se per aquest drama històric, des de supervivents i familiars de les víctimes,
amants de la història i la fotografia, fins a aquells més joves que desconeixien els fets.
Precisament han estat 1.200 els participants de les activitats educatives del Museu que, aquest cop, només s'han adreçat als nivells de 3r i 4rt d'ESO i Batxillerats. Per altra banda, prop d'un miler de persones han participat de les visites organitzades en grup. Cal destacar igualment la taula rodona sobre ètica fotoperiodística organitzada amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Demarcació de Lleida, i que comptà amb la participació de Salvador Alsius (Vicepresident del CAC), Sandra Balsells (fotoperiodista i professora de fotografia a l'URL), Xavier Bertral (cap de fotografia del diari Ara) i Paula Velasco (doctora en filosofia especialitzada en estètica del fotoperiodisme).
Un altre element rellevant que ha centrat l'interès de molts visitants ha estat la projecció del documental "El braç de les fúries" (2007) de Jordi Guardiola i José Carlos Miranda, produït per Lleida Televisió. Milers de persones han assistit pacientment a la projecció d'un documental fonamental per entendre i conèixer a fons tots els aspectes i temes que expliquen el bombardeig, amb el testimoni inestimable de molts dels supervivents.
Un altre aspecte a remarcar ha estat el llibre de visites de la mostra que s'han convertit en una petita joia que recull el testimoni i les emocions dels visitants. El Museu ha anat publicant a les xarxes socials, durant els dies de la mostra, un recull de les seves entrades.
El Museu d'Art Jaume Morera va tancar el 2017 amb més de 12.000 visitants, amb un lleuger increment respecte de l'any anterior. Destaquen el mes de març, mes de l'inici de les activitats de celebració del centenari, amb 1.219, el mes de maig amb 1.619, un mes amb força activitats culturals i, de manera significativa, els mesos de novembre i desembre amb 3.618 i 2.249, gràcies a l'exposició Centelles, que en els tres mesos en què ha estat oberta ha estat l'exposició del Museu més visitada de la seva història.

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88