Per als propers dos mesos, i com a complement a l’exposició “Empordà Industrial” que es pot veure actualment al Museu del Suro, s’han organitzat una sèrie d’actes sota el nom “Activitats a l’entorn de la industrialització”. Es tracta de cinc conferències, dues excursions i una trobada de corals.
El fil conductor de tot plegat és l’aproximació al coneixement de la petja que ens ha deixat a la nostra societat i al nostre territori el període de la industrialització. Les excursions ens mostraran, per una banda un element que va ser clau en la introducció de la indústria en la nostra societat, la màquina de vapor. En visitarem una que es conserva en la mateixa fàbrica per on va ser construïda, la fàbrica Burés d’Anglès, i que està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. Aquesta visita es complementarà amb una passejada guiada per la colònia industrial de Bonmatí. Per altra banda visitarem els arrossars i el Molí de Pals, una indústria propera i el lloc on es va generar la primera electricitat que va abastir Palafrugell, complementat amb una visita a la rajoleria de Regencós, un exemple d’indústria que era molt comú a les Gavarres.
L’objectiu del programa de conferències és l’aproximació als darrers estudis sobre la història del suro al nostre territori, amb la participació de Rosa Ros i Joaquim Alvarado, investigadors que en els darrers han aportat noves visions sobre l’origen de la indústria i l’expansió pel territori. També es farà una reflexió sobre el patrimoni industrial i la seva reivindicació per part d’Eusebi Casanelles parlant sobre la Ruta del Patrimoni industrial de l’Empordà. Josep Matas ens aproparà al patrimoni industrial de les Gavarres mitjançant les accions de recuperació d’antics oficis. Per acabar Carolina Martí farà una reflexió final sobre el paisatge en relació amb la darrera indústria del territori, el turisme. Aquestes dues darreres xerrades comptaran amb el suport de les imatges aportades per Toni Martí, de Videoplay, amb un llarg recorregut de recerca de testimonis de l’evolució del territori.
També es farà una trobada de corals, amb la participació dels cors Nit de Juny i Mestre Sirés de Palafrugell i el Progrés, de Palamós. Aquest darrer, fundat l’any 1897 es creà en un moment en que el moviment de Cors de Clavé tenia l’objectiu de promoure la culturització dels obrers mitjançant el cant. Aquest acte representarà la força de la industrialització en el món cultural.