La Conselleria de Turisme, Cultura i Medi Ambient organitza al Museu de Belles Arts de Múrcia (Mubam) l'exposició 20 anys sense José María Párraga. L'estrany pintor. La mostra estarà oberta fins a mitjans del mes d'abril a la Sala Lògia del museu.
Per commemorar el recent 20 aniversari de la mort del pintor, el Mubam reuneix unes 40 obres realitzades per Párraga des dels anys 50 fins a mitjans dels 90. Unes peces que, segons va explicar el director general de Béns Culturals, Juan Antonio Lorca, "evidencien la riquesa i varietat de formats que va emprar al llarg de la seva trajectòria el que sens dubte és un dels grans noms de la pintura de la nostra Regió i un dels nostres creadors més recordats i estimats ".
Lorca va declarar que "Párraga, autor excepcional d'una extensa i sorprenent obra, es va caracteritzar per ser el creador d'un llenguatge únic que va desenvolupar en multitud de suports. Ell mateix va dir que havia pintat 'sobre qualsevol suport i amb qualsevol cosa', i en aquesta mostra es recullen algunes obres que evidencien aquest interès del creador per investigar amb els materials i que, a més, han estat cedides per particulars i familiars, per la qual que es tracta de peces que no s'exposen de forma habitual".
Entre les creacions exposades al Museu de Belles Arts destaca especialment la vidriera de la Impremta Belmar (265 x 240) realitzada per José María Párraga a finals dels anys 70 amb laca de bombetes sobre vidre i exposada a l'entrada del museu.
Ja en Sala la Lògia, ceres, retoladors, carbonet, betum, vernís, esmalt, tinta aplicada amb corró i espàtula, a més d'altres tècniques com guaix, aiguaforts, pirogravats i collages serveixen a l'artista per donar forma a bodegons, hortolans, toreros, ballarines, músics, gats i peixos, així com per immortalitzar petons i fins i tot la façana de la Catedral. Tot això sobre dispars suports com el paper, cartró, ceràmica, rajoles, portes d'armari i fins i tot tovallons, una caixa de sardines i la tapa d'un barril.
Aquesta exposició, va afegir el director general, "es pot veure al Pavelló Cerdán, que ha estat recentment adequat per acollir la nova col·lecció permanent del museu, enriquida amb noves obres dels seus fons i amb la qual es pretén arribar a un nou públic, fidelitzar-lo i continuar així millorant els magnífics dades de visitants ". Durant 2017, any en què es van poder veure mostres temporals com la d'art urbà o la dedicada a Sorolla, el Mubam va ser el museu regional que més va augmentar la xifra de visitants, un 90 per cent, fregant les 73.000 persones.