Enguany fa cinquanta-dos anys de l'inici dels actes d'homenatge que el Centre de Lectura va retre a Pompeu Fabra, el gran impulsor de la normativa moderna de la llengua catalana, i que es van desenvolupar fins al 1968, amb motiu del seu centenari. En aquell 14 de maig del 1966, es va inaugurar a la biblioteca el bust en bronze de Fabra esculpit per Ramon Ferran, i amb la presència de la filla del filòleg, Carlota Fabra. S'hi va implicar l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), atès que hi van participar Pere Bohigas, president de la Secció Filològica, i Ramon Aramon, secretari general de la institució, el qual va pronunciar la conferència «La tasca filològica a Catalunya des de 1907».
Ara, amb l'excusa del 150è aniversari del naixement del «normalitzador de la llengua», el Centre de Lectura ha organitzat un cicle de conferències, amb la complicitat, altre cop, de l'IEC, i també de l'Any Fabra, que impulsa la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat. Hi participaran professors i intel·lectuals coneixedors de l'obra i la figura de Pompeu Fabra. Per aquest motiu hem preparat aquest cicle de conferències, les quals tindran lloc a la sala Emili Argilaga a les 19.30 h.
Divendres 16 de febrer: «Fabra o la (re)invenció d'una llengua», a càrrec de Josep Murgades, catedràtic de Filologia Catalana.
Dilluns 26 de febrer: «La Catalunya que va viure Fabra: de finals del xix fins a l'exili», a càrrec de Josep Lluís Martín Berbois, historiador del Memorial Democràtic.
Dimarts 27 de febrer: «Ideologia lingüística de Pompeu Fabra», a càrrec de Joan Martí i Castell, catedràtic emèrit de Filologia Catalana i membre de l'IEC.
Divendres 16 de març: «Pompeu Fabra, de Reus al món», a càrrec de Jordi Ginebra, catedràtic de Filologia Catalana a la URV i comissari de l'Any Pompeu Fabra 2018.
A la imatge, l'acte d'homenatge que el Centre de Lectura va dedicar a Pompeu Fabra el 14 de maig de 1966.