banner-elscatala-817x88px
El Festival Internacional del Circ Elefant d\'Or va inaugurar la setena edició

Notícies

El Festival Internacional del Circ Elefant d'Or va inaugurar la setena edició

bonart girona - 23/02/18
Eude, genericBaner_Viladot_Bonart_360x356
El dia 22 de febrer, l'espectacle blau va donar el tret de sortida a la 7a edició del Festival Internacional del circ Elefant d'Or de Girona que acollirà, fins dilluns 26, un total de 14 funcions. Les 24 atraccions vingudes d'arreu del món, que mai han actuat a Europa, es divideixen formant els dos espectacles, el blau i el vermell, que competeixen per actuar dilluns a la gala d'Or on s'entregaran els premis. A la setena edició del Festival hi competeixen fins a 88 artistes de 14 països diferents.

Mentre les 24 atraccions circenses convidades actuen davant els espectadors, aquestes estan essent puntuades pels membres d'un jurat integrat per importants professionals del món de la pista, arribats a Girona per a acomplir la seva tasca. De fet un dels paràmetres de valoració d'un festival d'aquest tipus és el pes específic dels membres del seu jurat dins el sector professional del circ.

Els divuit membres del jurat del Festival es reparteixen en tres seccions, depenent del seu perfil: el Jurat Oficial, el Jurat de la Crítica i el Jurat de la Imatge.

Jurat oficial

Sota la presidència de Pavel Kotov es reuneixen com a Jurat Oficial del Festival onze destacades personalitats del món de la pista, tots ells directors d'alguns dels circs i festivals de major renom mundial, a qui correspon la decisió final d'atorgar els trofeus oficials del Festival: els Elefants dalinians d'Or, Plata i Bronze.

Maria Teresa Chirinos Versace (Perú) – Directora general PRODARTES
El 2003 decideix deixar enrere quinze anys de representació de les primeres marques de perfumeria per a llençar-se a la producció d'espectacles internacionals de qualitat, de gèneres diversos: concerts (Rosario, Lolita, David Bisbal...), ballets (Nacional de Rusia, Beriozka, Carlos Saura...), teatre i música clàssica. El 2006 crea la productora Prodartes per a seguir promovent importants espectacles i oferir grans companyies de circ sota les apel·lacions de Gran Circo de Rusia o Eurocirque.

Peter Dubinsky (Estats Units) - Director general Firebird Productions
Després de graduar-se a l'Acadèmia de Teatre de Rússia amb un diploma d'excel·lència en Direcció del Circ, Peter Dubinsky va ser nomenat director del prestigiós Moscow Circus. Al 1996 va crear la seva pròpia empresa d'entreteniment, Firebird Productions, a Orlando (Florida, EUA) que produeix espectacles per a parcs temàtics (Disney, Universal Studios del Japó, Busch Gardens...), creuers, casinos, circs i festivals de tot el món. És assessor artístic i membre del jurat de nombrosos festivals internacionals de circ.

Gia Eradze (Geòrgia i Rússia) – Director general Royal Circus
Començà la seva carrera en el circ de Tbilisi el 1989 ajudant el número de cosacs de Nana Melkadze. Més endavant s'entrena al trapezi i, el 1998, ensinistra un grup d'animals exòtics que presenta en el "Rostov State Circus on stage". De 2001 a 2007 desenvolupa el seu primer gran projecte: l'espectacle "Five Continents" al que seguiran "Royal Circus" i "Baronets", tots ells adherits a la Companyia Estatal de Circ de Rússia i que avui sumen més de cinc mil vestits, cent artistes i tres-cents animals.

Maxim Nikulin jr (Rússia) – Depertament int. Circ Nikulin de Moscou
El seu avi fou una llegenda del món del circ a Rússia: el cèlebre pallasso Youri Nikulin que va excel·lir tant a la pista com a la pantalla mercès a nombroses pel·lícules de gran abast. Era una mena de Cantinflas 'made in Russia' que despertava una gran estima dels espectadors. El vell Circ de Moscou, el del Boulevard Tvestnoy, fou batejat amb el seu nom quan n'assumí la seva direcció. Avui Maxim junior forma part de l'equip liderat pel seu pare Maxim en la direcció de l'establiment.

Kang Song Hyok (RPD de Corea) – Director general Circ Nacional de Pyongyang
Nascut el setembre de 1953, entre 1970 i fins a 1989 va actuar com artista de la prestigiosa companyia del Circ Nacional de Pyongyang. El 1989 abandona les seves actuacions per a convertir-se en el director del grup, càrrec que ostenta fins a l'actualitat. El Circ Nacional de Pyongyang és actualment dels grups d'artistes amb un major prestigi gràcies al gran nombre de primers premis obtinguts en els principals festivals internacionals.

Pavel Kotov (Canadà) – Director general de casting Cirque du Soleil
Antic membre de l'equip nacional de gimnàstica acrobàtica de Rússia i medalla de plata als Campionats d'Europa. A la fi de la seva carrera d'atleta professional va integrar el Comitè tècnic acrobàtic de la Federació internacional de gimnàstica. Fou portor de barra russa pel Moscow State Bolshoi Circus. L'any 2004 integra Cirque du Soleil per a formar part del departament de càsting del qual avui és director gestionant l'equip de cercatalents de l'empresa canadenca.

Nikolay Kobzov (Ucraïna) – Director Circus Kobzov & Festival Golden Trick
Artista de circ precoç, el 1999 fundà el seu primer circ, el "Triumph". Després de l'èxit del primer, creà sis nous circs en ruta pel seu país. Amb l'objectiu de protegir els interessos dels artistes, constituí Kobzov's Circus Union. El 2006 va ser nomenat "Home de l'Any" a Ucraïna. El 2011 creà el Festival Internacional del Circ de Kiev "Golden Trick". Habitualment integra els jurats dels festivals internacionals de circ.

Agustín Maluenda "Pastelito" (Xile) – Artista i director Circo Pastelito
Un dels rostres més populars dels circs a Llatinoamèrica i director d'un dels millors circs xilens del moment. Pertany a la nissaga dels Maluenda, més coneguts com a Tachuelas, amb una llarga tradició de bons pallassos. La història de Pastelito és la del somni americà: marxà a Mèxic (Circo Atayde), Colòmbia (Circo Gasca) i a Estats Units (Circo Hermanos Vázquez) a fer els estalvis que li permetessin obrir el seu propi circ al seu país. Missió complerta exitosament.

Uladzimir Shaban (Bielorússia) – Director Circ estatal de Bielorússia i Circ fix de Minsk
Des de l'any 2013 dirigeix el Circ Estatal de Bielorússia amb seu al circ estable de Minsk, un dels més bells de tota l'antiga Unió Soviètica. Prèviament havia dirigit l'Orquestra Filharmònica estatal. Malgrat que gairebé no fa ni cinc anys que està involucrat en el món del circ, la qualitat de la seva gestió i programes li han merescut formar part de jurats dels festivals "Echo de Asia" (Astana, Kazakhstan), "Golden Karl" (Riga, Letònia) o Ashdod (Israel).

Tatiana Zapashnaya (Rússia) – Directora general Gran Circ estatal de Moscou
L'any 1975 es va casar amb el cèlebre domador de feres rus Valter Zapashny i cinc anys més tard ja presentava ella sola un número de gàbia. Més endavant, després de la mort del seu marit, seguí actuant amb els seus dos fills Askold i Edgard amb qui a partir de 2008 creà la companyia Zapashny Brothers Circus que ofereix produccions com "Camelot", "Sadko", "Kukla" o "System". Des de 2012 dirigeix el Gran Circ Estatal de Moscou a l'avinguda Vernadsky.

Jurat i premi de la crítica

Amb el nom de Jurat de la Crítica es reuneixen quatre de les persones més doctes en circ de tot el món. Investigadors, incansables analistes, redactors en cap de les principals revistes especialitzades, historiadors... A ells els correspon el veredicte del premi de la Crítica.

Leendert Bedijn (Holanda) – Redactor en cap de la revista Circus Photo Magazine
Redactor i editor de la revista trimestral Circus Photo Magazine i del seu suplement Circus Models Magazine, dedicat a les maquetes de circ i a les miniatures. És director i propietari de tres impremtes a la regió de Randstad (Holanda) amb el nom de MultiCopy, proveïdor de molts circs pel que fa a programes i cartells. La seva subsidiària Becom Publishers, a més de la seva revista, publica llibres de circ i temes afins.

Pierre Fenouillet (França) – Editor de Les éditions du nez rouge
Nascut el 1964 exerceix de metge en la seva consulta de Bordeus. Aficionat al món del circ en col·lecciona la seva documentació. Col·labora regularment amb la històrica revista francesa "Le Cirque dans l'Univers" editada pel Club français du Cirque. El 1998 publicà el seu llibre "Jean Richard et són cirque, l'histoire d'une passion" i el 2013 "Monsieur Loyal: l'A.O.C. du Cirque". A l'actualitat prepara un nou volum, aquesta vegada sobre el gran genet Alexis Gruss Senior.

Alexander Rybkin (Rússia) – Webmaster portal ruscircus.ru
Després de graduar-se el 1988 a l'Escola Estatal de Circ i Varietats de Moscou, es va integrar a la companyia Soyuzgostsirk amb la seva atracció d'equilibris sobre pedestal (1988-1996). L'any 2001 es va graduar a l'Institut Moscovita d'Economia i Estadística. El 2002 va ingressar a la Russian University of Peoples Friendship. Des de 2010 és el cap d'informació i noves tecnologies de la companyia Rosgoscirk i creador de ruscircus.ru, el portal líder en informació circense en rus.

Christian Sudre (França) – Webmaster portal burguscircus.ru
El seu primer contacte amb el circ fou a curta edat, i amb motiu de les visites dominicals als magatzems del Circ Pinder (direcció Spiessert) situats a Chanceaux sur Choisille, a pocs quilòmetres del seu domicili. Col·leccionista de tot el que relaciona amb el circ, és alhora un apassionat de la fotografia i col·labora en diversos webs i revistes especialitzades. Des de fa quinze anys dirigeix la web d'actualitat circense burguscircus.com, que ell mateix va crear.

Jurat i premi de la imatge

Una originalitat més del Festival Internacional del Circ és la de donar veu i vot a una selecció de quatre dels millors fotògrafs especialitzats en circ del moment. Aquest jurat valora principalment la plasticitat i estètica de cada número abans de concedir el Premi de la Imatge.

Bertrand Guay (França) – Agence France Presse
Fa els seus primers passos en la fotografia a l'Agence France Press. Descobreix el món del circ el 1991 en veure un reportatge sobre el Festival Mondial du Cirque de Demain. Els seus primers circs van ser Pinder i Christiane Bouglione. Avui en dia les seves imatges il·lustren els programes del Cirque d'Hiver, del Big Apple Circus o del Circus Roncalli, i les revistes Le Cirque dans l'Univers, Circus Zeitung, Planet Circus, In Cammino, De Piste... Fotografia anualment grans festivals per a la productora televisiva Telmondis.

Stephan Gierisch (Alemanya) – Webmaster portal chapiteau.de
Nascut a Karlsruhe l'any 1974, Gierisch va sentir ja des de nen una gran fascinació pel món del circ. Va estudiar administració d'empreses a la universitat i avui és gerent de màrqueting per a la Deutsche Bahn, l'empresa dels ferrocarrils alemanys. Des de fa deu anys fotografia els espectacles de circ que visita: actualment gairebé uns cinquanta cada any. Antic col·laborador de la revista alemanya "Circus Zeitung", avui és l'editor del portal www.chapiteau.de de reportatges sobre espectacles dels circs europeus.

Piet-Hein Out (Holanda) – Fotògraf especialista
Fou la seva passió pels grans felins el que el conduí a endinsar-se en l'univers circense. Va heretar dels seus avis la passió per la fotografia i des dels 12 anys va començar a fotografiar números de circ amb una càmera Praktika. Avui nombrosos circs i artistes li confien les seves fotografies promocionals, fet que l'obliga a viatjar constantment per Europa. Col·leccionista en el seu temps lliure, combina la fotografia amb el màrqueting i les relacions amb la premsa per a diversos circs.

Kirill Ivanov (Rússia) – Fotògraf especialista
Nascut a Moscou el 1986, amb només cinc anys ja va trepitjar una pista de circ juntament amb els seus pares, acròbates del Circ Nikulin, situat a l'avinguda Tzvetnoy de la capital russa. Va començar a acostar-se a la fotografia en els espectacles del Moscow International Youth Circus Festival, esdeveniment del qual s'ha convertit en el fotògraf oficial. El seu coneixement de l'acrobàcia li permet captar imatges amb una especial sensibilitat. Les seves imatges, sol·licitades pels artistes, il·lustren cartells, programes de mà i revistes.

A la imatge, Royal Circus Ballet by Gia Eradze. © Bertrand Guay

Et poden
Interessar
...

Banner-Resonancias-817x68px_v1-cat