El director de la Fundació Jorge Oteiza, Gregorio Díaz Ereño, i el director del Museu Reina Sofia, Manuel Borja-Villel, presenten, el dia 1 de març el llibre Oteiza.Catálogo razonado de escultura, una revisió crítica de l'obra de l'escultor basc Jorge Oteiza (Orio, 1908 - Sant Sebastià, 2003) que registra i analitza 2.752 peces de diverses col·leccions públiques i privades.
Després de la presentació, que té lloc a l'auditori 200 de l'edifici Nouvel, es desenvolupa un debat que compta amb la participació de l'autor de la publicació, Txomin Badiola –artista, docent i especialista en l'obra de Jorge Oteiza–, de l'arquitecte Rafael Moneo, president del Patronat de la Fundació i també ampli coneixedor de la seva obra, i de la historiadora Dolors Jiménez-Blanco.
Entre les obres analitzades al catàleg hi figuren les pertanyents al Museu Reina Sofia, que ocupen un lloc determinant a la Col·lecció 2. La guerra ha acabat? Art en un món dividit (1945-1968). Així mateix, en aquest llibre es reflexiona sobre la noció de "Catalogar", en el sentit de normalitzar, a un artista que sempre va fugir de tota normalització.
Jorge Oteiza és un dels artistes bascos fonamentals de l'art espanyol, així com un dels més influents i la seva figura ha resultat essencial en l'evolució de les arts plàstiques i de l'estètica del segle XX, tant per la seva decisiva empremta en l'escultura concreta llatinoamericana com per la seva obertura cap a un nou sentit de l'abstracció geomètrica a Europa durant el predomini de l'informalisme. El seu art apunta cap a innombrables ramificacions històriques i contemporànies, però alhora posseeix una singularitat irreductible que aquest catàleg raonat, editat en tres versions (castellà, euskera i anglès), contribueix a desentranyar.