El Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera, Baixos de l'Ajuntament, presenta del 3 de març al 4 d’abril de 2018 l'exposició d’aquarel·les de Núria Casanellas Blasco Un mar d’oliveres.
Núria ha aprés dibuix i pintura, entre els anys 2000 a 2011, a l'Escola Municipal d'Art i Disseny (EMAID) de Vilanova i la Geltrú. Ha anat pintant i ha escollit l'aquarel·la com a disciplina per expressar-se, que ha fet servir al Montsià per pintar oliveres, tantes com ha pogut els darrers quatre anys. Una selecció de les quals trobareu en aquesta mostra que anomena “Un mar d’oliveres”.
La Núria ha participat en una vintena de mostres col·lectives i unes quantes d'individuals per pobles del Garraf. Ha format part del col·lectiu Blauet i de l'Escola de paisatge, creades per un dels seus professors, Joan Nadal. També ha estat alumna de l'Emili Marimon i d'Anselm Cabús. La seva primera exposició sobre el mar d'oliveres la va presentar al Mas de Barberans el mes de desembre de 2017 (informació proporcionada per l’artista).
Per als que no van tenir l’oportunitat de veure l’exposició al Mas de Barberans, ho podran fer ara al Museu Terracota. La tècnica de l’aquarel·la li permet a la Núria captar i representar, a la vegada, les diferents games de colors i llum que ofereix el paisatge immens d’oliveres del Montsià, i, com als impressionistes, li permet reproduir els fenòmens atmosfèrics: el vent, tan propi de les nostres terres, el fred, la calor, els diferents matisos del cel, del sòl, etc. tot això es fa palès a les seves composicions gràcies a les transparències i sobreposicions d’aquesta disciplina. I gràcies a la tècnica acurada que empra i a una enorme sensibilitat.
Les composicions de Núria amb gradacions de color, dolces i tènues pròpies de l’aquarel·la ens acaronen subtilment i ens mostren aquest paisatge tan característic, les oliveres, arbres monumentals que ens acompanyen des de fa centenars d’anys, gràcies a l’amor i la dedicació que els han professat els pagesos. La majoria d’elles amb l’empremta del pas del temps: troncs recargolats, esvelts, gruixuts, esquinçats, escorçats, etc. L’acció del vent, del fred o de la calor es fan ben visibles però elles segueixen aquí immutables i són testimoni de l’esdevenir del temps.
A Núria, el Montsià la captivat, considera que és com un espai màgic ple d’aquests arbres majestuosos que els pagesos mimen, generació rere generació i com a recompensa obtenen el seu fruit, i, d’ell, el valuós líquid daurat: l’oli. A través de les seves obres mostra detalls del paisatge, detalls plàstics: verds obscurs, menys obscurs, vius o esmorteïts, marrons en les seves diferents gradacions, blaus intensos o menys, segons l’estació de l’any, volums remarcats i solemnes, perspectives suaus i presència de línies marcades per denotar la omnipresència d’aquest arbre que conforma aquest “mar d’oliveres”, com ella anomena, que composen bona part de l’interior del Montsià. Núria, ens transmet tots els detalls plàstics a través de l’aquarel·la però també capta l’essència i el tarannà del pagesos del Montsià tossuts i obstinats que continuen vetllant pel bon conreu d’aquests magnífics arbres.
Una extraordinària exposició que ret homenatge a aquesta enorme plana d’oliveres que sovint ens passa desapercebuda però que des de la mirada de la Núria Casanellas amb una sensibilitat extrema i una tècnica excel·lent ens ajudarà a valorar més i millor allò que tenim i que sovint obviem. El Museu Terracota rep aquesta exposició amb molt de goig perquè reflecteix l’essència del nostre territori i alhora harmonitza amb l’espai permanent dedicat als canterers (terrissers) de la Galera, un ofici molt arrelat al municipi com el de pagès.
A la imatge, aquarel·la de Núria Casanellas Blasco.