BW24_Revista-Bonart_5

Notícies

Rambleta ret homenatge a la Mediterrània en el seu sisè aniversari


Rambleta ret homenatge a la Mediterrània en el seu sisè aniversari

bonart valència - 01/03/18
Rambleta, el contenidor cultural que va néixer de la lluita dels veïns del barri de Sant Marcel.lí, compleix el dia 2 de febrer sis anys de vida amb la satisfacció d'haver-se convertit en un espai de convivència i en un referent cultural a València. Obert a totes les manifestacions artístiques i amb un ferm suport al talent emergent de la nostra ciutat, més de 350.000 persones han creuat les portes aquest últim any i han pogut gaudir de més de 200 representacions d'arts escèniques, 40 sessions de cinema, 18 exposicions i 112 concerts, entre moltes altres activitats, on més de tres quartes parts són locals.
Amb el mateix caràcter inconformista i dinàmic que el seu barri, Rambleta, per celebrar el seu VI aniversari, ha preparat un cicle cultural molt especial amb el títol 'A la vora de la Mediterrània', amb una programació el comú denominador és aquest mar identitari que ens uneix amb societats de variades i mil·lenàries cultures. El centre cultural ha volgut així retre homenatge al lloc on va néixer la cultura occidental, el teatre, la música, la literatura, la filosofia, l'ètica, les arts plàstiques, les matemàtiques, les tres grans religions monoteistes ... Segles d'història és s'expandeixen per les ribes d'aquest mar nostre, i donen origen i sentit a la cultura occidental actual. Per això, Rambleta navegarà durant el mes de març pels països banyats per la Mediterrània, mostrant la seva riquesa i diversitat cultural. Pensadors, artistes, creadors, músics, obres ... de totes les ribes de la Mediterrània. El teatre, la música, el cinema, la literatura, les arts plàstiques, el pensament i la gastronomia seran els grans protagonistes d'aquest cicle.
En aquest sentit, la companyia Yllana prendrà el teatre de Rambleta els dies 3 i 4 de març, per explicar-nos la història de l'amant de Felip IV i actriu del Segle d'Or, María Inés Calderón, més coneguda com 'La Calderona'. Explica la llegenda que va acabar els seus dies convertida en cap d'un grup de bandolers a la serra valenciana de la Calderona, a la qual donaria nom. Un espectacle tan clàssic com contemporani, coproduït pel Festival Internacional de Teatre Clàssic d'Almagro, amb una dramatúrgia en vers clàssic explicada a través de l'hip hop i del rap. En clau de comèdia, amb la força de la paraula, la contundència emocional de la música i la poètica del teatre, 'La Calderona' és una història sobre el poder, l'ambició, l'amor i la supervivència, que compta amb una important càrrega reivindicativa al voltant del paper de la dona en la societat.
El 24 de març Visitants, la companyia de teatre de carrer, sorprendrà amb 'Olea', un espectacle en què foc, dansa, música i poesia s'entrellaça en una peça breu, intensa i emocionant, amb una olivera com a fil conductor de l'espectacle , l'arbre sempre present en totes les cultures mediterrànies antigues i actuals com a símbol de resistència fortalesa i pau. "La Mediterrània acaba on l'olivera deixa de créixer", expressa oportunament el poeta francès Georges Duhamel. El 2 de març es projectarà el documental 'Mare Nostrum', una obra singular i diferent que, a través del diàleg intercultural durant un ampli recorregut, plasma els pensaments i les experiències de persones de tres generacions, tres religions diferents i 11 països diferents, tots ells amb la Mediterrània en comú.
El cinema també quedarà segellat per una 'Sessió d'Incògnit' especial, en què el públic tindrà l'oportunitat de gaudir d'un llargmetratge sense conèixer prèviament el seu títol. Això sí, la pel·lícula girarà al voltant de la Mediterrània, i el centre revelarà algunes pistes sobre ella a mesura que es vagi apropant la data de la projecció.
Albert Camús protagonitzarà una Factoria el 7 de març. Rambleta recuperarà la figura del premi Nobel com a peça clau de la literatura universal i mediterrània. Per a això reunirà dos periodistes i escriptors experts en l'autor franc algerià, Juan Cruz i Javier Martín Domínguez, i al costat d'ells la directora d'escena Eva Zapico, creadora d'una peça teatral basada en els textos de Camús, que aproparan i desmenugaran la figura del literat francoargelino que va definir la Mediterrània com "aquest tràgic solar". El 24 de març serà inaugurada una exposició col·lectiva, ideada per Maria Teresa Beguiristain, en la qual es presentaran obres de diferents disciplines -pintura, escultura, fotografia, vídeo, instal·lació. - Reflectirà a través de l'art actual el significat i caràcter únic de la Mediterrània. El clima, la llum, el color, la gastronomia, la raça, la cultura, la manera de vida ... d'aquest mar situat 'entre terres', aquest mar nostre d i els romans, mar Blanc dels turcs, Gran Mar dels jueus, Gran Verda dels egipcis i mar Mitjà o mar fidel dels pobles germànics. Música Els ineludibles d'Alhambra també el 24 de març pujaran a l'escenari al cantant, compositor i activista algerià Rachid Taha, convertit en un referent de la voluntat de modernització de la joventut àrab, i defensor d'una música que, sense deixar d'estar estretament connectada a les seves arrels, integra altres estils com pop, rock, punk o sostre. El públic podrà gaudir del seu eclecticisme sonor acompanyat per unes impactants posades en escena en què germana amb naturalitat els sons orientals i occidentals. Por altra banda, el 4 de març, l'andalús Andrés Herrera, àlies 'Ocell', alçarà el vol per protagonitzar una Terrassa Movistar, en què presentarà el seu flamant 'He matat l'àngel', un disc dels que es claven a la medul·la i un dels millors treballs de rock facturats al nostre país. I el 2 de març quedarà marcat per una nit de Jam Session especial, que homenatjarà el nostre mar amb el grup Krama, músics polifacètics amb un gran interès en la música tradicional mediterrània i sobretot dels Balcans i Grècia. I mentre brollen de l'asfalt les Falles 2018, el centre cultural de la mà de Caixa Popular, ha ofert aquest dijous una mirada contemporània a un art centenari en una nova edició de 'Els Matins de Rambleta', descobrint una corrent innovadora en la creació d'els monuments valencians amb figures clau d'aquest sector cultural i tradicional. Por la seva banda, Mui Rambleta també seguirà el viatge cultural pels països de la Mediterrània per mostrar la seva riquesa i varietat gastronòmica. Rambleta va néixer amb una missió: dinamitzar i dotar València d'una oferta cultural i d'oci que fins al moment no existia. Després de sis anys s'han complert les expectatives, i el centre continua treballant per seguir creixent com a projecte cultural de referència.
inclassificablesBaner-180x180-px

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90