Durant aquesta setmana, amb motiu de la celebració del 8 de març, el Museu d'Història de Catalunya centra la seva activitat en la reflexió sobre el paper de la dona al llarg de la història.
El Museu d'Història de Catalunya treballa amb el compromís d'incorporar les dones en la narrativa històrica i amb aquest objectiu, durant aquesta setmana el museu presenta algunes propostes entre les quals cal destacar:
Amb ulls de dona
El dia 7 de març s'estrenarà 'Amb ulls de dona', un recorregut dramatitzat per l'exposició permanent del museu en què les actrius Carla Berrocal i Marta Millà representaran una selecció de textos literaris, històrics, cançons i poemes escrits per dones que ens donaran una visió diferent de la història de Catalunya, vista amb ulls de dona.
Serà una performance molt íntima limitada a 25 participants, que ens transportarà a través de les diferents èpoques, des de la prehistòria fins a arribar als nostres dies. Les places per a aquesta sessió ja estan exhaurides però el museu preveu incorporar la proposta a la seva oferta estable d'activitats i tornar a programar-la aviat i de manera periòdica.
Dones: història i memòria a Catalunya
La invisibilitat i l'absència de les dones a la Història ha estat una constant al llarg dels anys, la seva participació en la construcció de la societat ha estat minimitzada i al seu voltant s'han creat imaginaris i estereotips que no tenen res a veure amb la realitat. En ple segle XXI no podem continuar oferint un relat esbiaixat, tenim el dret i l'obligació de revisar i reinterpretar els models socials, els discursos i la historiografia tradicionals.
Per aquest motiu s'ha elaborat la publicació digital Dones: història i memòria a Catalunya , que es publicarà dijous al web del museu. Recull vuit articles de persones expertes que evidencien models creats en pro d'un reduccionisme de la condició de subjecte actiu de les dones, però també la participació i el compromís actiu d'aquestes en el procés de formació de la societat.
La redacció d'aquests articles ha estat el punt de partida d'un procés d'anàlisi i revisió del discurs museogràfic del Museu d'Història de Catalunya que ens ha de permetre introduir nous continguts i adaptar la narrativa històrica a un relat sense absències i adequat als nostres temps.
Manifest de la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya
Dimecres es farà públic un manifest promogut pel grup de treball 'Museus i gènere' de la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya on es fa una crida per reivindicar la cultura de la igualtat, per revisar la transmissió inconscient d'una visió androcèntrica del món i per introduir la perspectiva de gènere en els museus i monuments.
Una setmana a les xarxes socials dedicada a les dones a la història
Sense oblidar els públics virtuals del museu, durant tota la setmana el museu també centrarà el seu discurs a les xarxes socials en les dones al llarg de la història: recuperant fets i personatges destacats, cronologies temàtiques, peces simbòliques, imatges significatives o recursos d'utilitat com vídeos amb entrevistes.
A les imatges, a dalt, Carla Berrocal i a sota, Marta Milla.