Cases d’Oliba és la iniciativa que ha engegat el Bisbat de Vic per dinamitzar una dotzena d’equipaments culturals del Ripollès, Osona, Bages, Moianès i l’Anoia. És una nova proposta cultural de llarg recorregut, que s’ha presentat públicament aquest dilluns a la Basílica de la Seu de Manresa (Bages) i al Monestir de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès).
Cases d’Oliba vol donar a conèixer al gran públic un patrimoni amb arrels mil·lenàries que guarda l’empremta del bisbe i abat Oliba (971-1046). De moment, la proposta ofereix entrades conjuntes per visitar aquests espais, però anirà incorporant progressivament nous espais a visitar i una agenda conjunta d’activitats culturals i turístiques.
Més enllà de la seva funció com a espais per al culte, les esglésies que formen part de Cases d’Oliba són autèntics tresors patrimonials: guarden els millors exemples de l’art de cada època, són testimoni de la vivència espiritual de persones i comunitats al llarg dels segles, i són llocs plaents de repòs i silenci.
Les ‘Cases d’Oliba’ que inicialment formen part del projecte són Sant Joan de les Abadesses, Santa Maria de Ripoll, la Catedral de Sant Pere de Vic, el Museu Episcopal de Vic, Santa Maria de l’Estany i la Seu de Manresa. També en forma part Sant Pere de Casserres, equipament titularitat del Consell Comarcal d’Osona. Altres esglésies que es vehiculen al projecte fora de l’entrada conjunta són Sant Pere de Camprodon, Santa Maria de Camprodon, Santa Maria de Lluçà, Sant Boi de Lluçanès, Sant Andreu d’Oristà i Santa Maria d’Igualada. La pàgina web www.casesdoliba.cat és el portal d’accés al projecte, en la qual es poden comprar les entrades conjuntes i obtenir informació de cada església.