Romania serà el país convidat d'honor de la 77a edició de la Fira del Llibre de Madrid 2018 que se celebrarà al Parc del Retiro del 25 de maig al 10 de juny de 2018. El poeta, narrador i crític literari romanès Mircea Cartarescu ( Bucarest, 1956) ha confirmat la seva participació. La conferència inaugural anirà a càrrec seu.
Durant els 17 dies que dura la Fira del Llibre, Madrid participarà de tota l'efervescència de la cultura romanesa. La ciutat serà l'escenari de debats sobre temes d'actualitat i històrics. Tindran cabuda presentacions de novetats editorials, projeccions de pel·lícules basades en obres literàries, exposicions sobre el patrimoni cultural mundial de Romania, tallers per a nens, lectures d'obres dramàtiques i activitats lúdiques a l'aire lliure. Així mateix, els lectors tindran l'oportunitat de descobrir tant als escriptors romanesos traduïts al castellà, com a la nova generació d'autors.
Les lletres romaneses fa anys que ampliant i consolidant la seva presència a Espanya fins al punt que, el dia d'avui, és on més literatura romanesa es tradueix. L'interès de les editorials espanyoles a autors romanesos va experimentar un nou impuls després de 2011, any en què Romania va ser el país convidat a la Fira Internacional del Llibre (LIBER).
Mircea Cartarescu és considerat per la crítica literària com el més important narrador romanès de l'actualitat i un dels més poderosos escriptors europeus dels últims anys. Gran part de la seva obra ha estat publicada a Espanya per l'editorial Impedimenta.
A part de Cartarescu, també ha confirmat el seu pas per Madrid durant la 77a edició de la Fira del Llibre Ana Blandiana (Timisoara, 1942), poeta i assagista romanesa els llibres traduïts al castellà es poden trobar en els catàlegs de perifèrica i Pre-Textos.
Història per descobrir, històries per escriure
La celebració de les lletres romaneses a 2018 a Madrid coincideix també amb l'aniversari del primer centenari d'un esdeveniment clau per a l'esdevenir de l'estat romanès, com va ser la reunificació de totes les províncies històriques sota el nom de Gran Romania. En el marc d'aquestes celebracions i sota el lema "Història per descobrir, històries per escriure", l'Institut Cultural Romanès de Madrid treballa en l'organització d'un centenar d'activitats prenent com a punt de partida tant la història d'aquest últim segle, com les històries individuals que han estat testimoni privilegiat dels canvis socials esdevinguts.
La festa de les lletres romaneses serà també un gran motiu per celebrar la convivència amb la comunitat situada a Espanya procedent d'aquest país. En l'actualitat és de més d'un milió de persones, sent la nacionalitat més nombrosa entre els immigrants assentats; només a la Comunitat de Madrid viuen uns 240.000 romanesos. Serà aquesta també una gran oportunitat per conèixer la seva cultura més enllà dels noms d'intel·lectuals que resulten familiars, com Emil Cioran, Mircea Eliade o Eugène Ionesco, i construir nous ponts culturals amb un dels països amb què Espanya comparteix arrels llatines.
A lss imatges, a dalt, llibres a la fira. A sota, Mircea Cartarescu.