PhotoEspaña 2018 se celebrarà del 6 de juny al 26 d'agost. El festival internacional de fotografia i arts visuals, que va celebrar la seva primera edició el 1998, es troba immers en la celebració dels seus vint anys de vida.
Juntament amb el seu vessant expositiva el festival, s'ha consolidat com un referent per als professionals de la fotografia a través d'descobriments, un complet programa d'activitats que inclouen visionats de portfolis, tallers i conferències. Un espai d'intercanvi i trobada entre professionals i fotògrafs que podran mostrar les seves fotografies a comissaris i editors, rebre assessorament individual per al seu treball i ampliar la seva xarxa professional compartint experiències amb altres creadors.
Descobriments PHE celebrarà els dies 7 i 8 de juny a PIC.A. Escola Internacional Alcobendas PhotoEspaña dues jornades de visionament de portfolis que posaran en contacte els fotògrafs amb experts nacionals i internacionals. A més, el programa comptarà amb dos tallers amb el fotògraf peruà Musuk Nolte, guardonat el 2017 amb el Elliott Erwitt Havana Club 7 Fellowship, i la comissària de fotografia de la Tate Modern de Londres, Sarah Allen.
Participaran en les jornades com visionadors: Alvaro Matias, Director general i director de l'editorial, La Fàbrica (Espanya); Andrea Holzherr, directora d'exposicions Magnum Photos (França); Àngels Imaña Marc, Directora de conservació i projectes culturals Fundació Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (Espanya); Angel Gutiérrez Valero, coordinador d'activitats culturals en CentroCentro Cibeles (Espanya); Azu Nwagbogu, director de African Artist's Foundation i director de Lagos Photo (Nigèria); Barbara Karpf, responsable de relacions públiques, distribució internacional i projectes de Kerher Verlag (Alemanya); Christine Ollier, Comissària i especialista en estratègia, comunicació i desenvolupament cultural (França); Clement Saccomani, director de l'Agència NOOR (Països Baixos); Cosar Kulaksiz Fotògraf (Turquia); Enrica Vigano, Editora, comissària i fundadora d'Admira i Admira Edizione (Itàlia); Javier D. Guardiola Comissari independent (Espanya); Kalev Erickson, artista, comissari i editor en Archive of Modern Conflict (Regne Unit); Laura Revuelta, Redactora Cap ABC Cultural (Espanya); Lucía Mendoza Directora galeria Lucia Mendoza (Espanya); Rein Desle, Comissària i editora de FOMU. Museu de fotografia d'Anvers (Holanda); Rafael Doctor Roncero, director del Centre Andalús de la Fotografia (Espanya); Roberto Villalón, director i fundador de la revista Clau Cremant (Espanya); Thomas Licek, Director d'Eyes- On - Month of Photography Viena (Àustria) i Bill Kouwenhoven, Editor i comissari independent (Estats Units).
La convocatòria per participar en els visionaments romandrà oberta fins al 10 de maig o fins que es completin les sessions amb els professionals. Per primera vegada Descobriments oferirà l'oportunitat als fotògrafs d'escollir els experts amb els quals vulguin reunir-se de manera individual, sent el mínim nombre de cites tres i el màxim de nou.
El programa compta amb el suport de l'Ambaixada de Portugal, Institut Iberoamericà de Finlàndia i l'Institut Italià di Cultura.
Transeurope, un nou fòrum europeu de fotografia i arts visuals
A la tardor de 2017 va néixer, Transeurope, un nou fòrum europeu de fotografia i arts visuals, possible gràcies a l'ajuda del programa Europa Creativa i que promou l'intercanvi entre els professionals de la fotografia i les arts visuals europeus.
A través de tallers de fotografia, visionats de portfolis, activitats professionals exposicions col·lectives i l'edició d'una revista aquest programa afavoreix l'intercanvi, la mobilitat, i la visibilitat entre artistes a Escandinàvia, l'est i l'oest de la Mediterrània i els Balcans. Així el programa conjuga la seva vessant transnacional amb una important vessant formativa, amb el desenvolupament d'activitats que millorin les habilitats i el coneixement tècnic i artístic dels fotògrafs.
Transeurope aposta per difondre el coneixement de la fotografia en les seves diferents perspectives i promou el treball procedent dels països de la Unió Europea. Així mateix aquest programa aspira a convertir-se en un fòrum d'intercanvi entre centres especialitzats i experts en arts visuals i fotografia. Una xarxa que ajudi els artistes a internacionalitzar la seva feina, augmentant les seves possibilitats professionals més enllà dels seus països d'origen. El projecte compta entre els seus socis amb Organ Vida International Photography Festival (Zagreb), Point centri for Contemporary Art (Nicòsia), Maison Europeenne de la Photographie (París), Forma Meravigli Project Room for Photography (Milan), Letònia Photography Museum (Letònia), Kaunas Photography Gallery (Kaunas), Museu Coleção Berardo (Lisboa), BGD Photomonth (Belgrad), PHotoEspaña (Madrid), CFF (Estocolm) i Point (Bucarest), a més d'altres socis en mitjans de comunicació.
Des del mes de gener i fins a l'abril, Des del mes de gener i fins a l'abril, el programa compta amb tallers formatius amb destacats experts i fotògrafs internacionals en 14 països. Així Transeurope ha estat a Lisboa, Milà, Hèlsinki, Estocolm, Riga, Kaunas, París i Madrid i al març i abril arribarà a Zagreb, Nicòsia, Belgrad, Bucarest i Tallin
Visionaments de portfolis a Hèlsinki, Madrid i Atenes
Entre maig i juny 210 fotògrafs mostraran el seu treball a 63 experts. Un jurat triarà 30 projectes que formaran part de tres exposicions col·lectives que visitarà Hèlsinki, Madrid i Atenes. La convocatòria per participar en els visionaments estarà oberta fins al 26 de març. Hi participaran com visionadors: Alejandro Castellote, comissari; Alessandra Capodacqua, comissària; Alexa Becker, Editora d'Adquisicions de Llibres fotografia i art en Kehrer Verlag; Arnis Balcus, fotògraf, professor i editor en cap de FK Magazine; Arno Gisinger, fotògraf; Berndt arell, director de Fotografiska; Elina Heikka, directora de l'Finnish Museum of Photography, de Hèlsinki; Fional Shields, editora gràfica a The Guardian; Giulia Tornari, directora de la zona; Irene Mendoza, directora artística de la Fundació Foto Colectania de Barcelona; Xavier Cannone, director del Musée de la Photographie, de Charleroi; Matthew Charon, editor i fundador de RVB Books; Shoair Mavlian, directora de Photoworks; Rui Prata, fundador i director del festival Encontros da Imagem; Amelie Schüle, directora d'exposicions de Unseen; Marieke Wiegel, Cap d'exposicions del Netherlands Photomuseum i Nadine Wietlisbach, directora de l'Fotomuseum Winterthur; Vereba Kaspar, comissària en Kunst Haus Wien, entre d'altres.
A més el programa comptarà amb visites culturals, xerrades, conferències i el taller de, Sarah Allen. Després dels visionaments un jurat seleccionarà 30 treballs que formaran part de tres exposicions col·lectives que es podran veure en el marc de PHotoEspaña 2019, al Finnish Museum of Photograhpy a Hèlsinki i en Photoforum Grècia, a Atenes.
Una publicació unirà tots els treballs seleccionats amb l'objectiu de mostrar nous treballs i artistes del panorama europeu.
Després dels dos anys de programa, Transeurope es convertirà en una plataforma de consulta (www.transeuropephoto.eu) i recerca on es podran visitar i conèixer els treballs dels artistes visuals participants, així com un llistat de professionals del context fotogràfic.