Es compleixen cinc anys des que Acció Cultural Espanyola (AC / E) va posar en marxa un dels eixos vertebradors de la seva activitat, el programa per a la internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE), la finalitat és reflectir al voltant del món la contemporaneïtat, creativitat i pluralitat de la cultura espanyola actual. El PICE persegueix que els creadors espanyols tinguin una presència estable i contínua en espais de creació internacionals i la consolidació de la seva participació en festivals i esdeveniments culturals al voltant del món.
Des de 2013, gràcies al PICE, més de 4.300 artistes i professionals internacionals han participat en activitats culturals en 98 països de tot el món.
Per a això Acció Cultural Espanyola ha dedicat un pressupost de més de 6 milions d'euros, donant suport gairebé 1.500 projectes -d'un total de més de 3.000 sol·licituds rebudes-. Això ha permès que 2.528 artistes hagin sortit a l'exterior per presentar els seus treballs, mentre 1.805 prescriptors s'hagin acostat a Espanya per conèixer de prop l'immens potencial dels nostres creadors en diferents disciplines (arts escèniques, música, arts visuals, arquitectura, disseny, cinema i documental i literatura i llibre).
"El PICE, que va néixer amb la vocació de generar una estratègia d'internacionalització de la cultura espanyola a mitjà i llarg termini, és un exemple d'excel·lència i un cas d'èxit en la política cultural pública a l'haver fonamentat un mecanisme estable de mobilitat per a intèrprets i creadors espanyols", ha afirmat Fernando Benzo, president d'AC / e i secretari d'Estat de Cultura, durant la presentació.
Davant d'altres programes similars, el PICE està dissenyat estratègicament per i per al sector que, en paraules d'Elvira Marco, directora general d'AC / E, "aposta pel talent. L'innovador i singular del PICE està en el seu mecanisme de selecció perquè són els programadors estrangers que seleccionen als nostres creadors. D'aquesta manera, es genera una retroalimentació i intercanvi i un veritable interès de base que garanteix la continuïtat de la presència d'artistes espanyols".
Ajudes de Mobilitat i Ajudes a Visitants
El PICE està articulat en dues línies específiques de modalitats d'ajudes. D'una banda, els ajuts de Mobilitat, dirigides a donar suport als artistes, professionals i creadors del nostre sector cultural, ofereixen un incentiu econòmic a les institucions culturals internacionals que estiguin interessades a programar a un artista o creador espanyol. Paral·lelament, els ajuts a Visitants permeten als prescriptors i programadors internacionals conèixer la realitat cultural espanyola per a poder després incorporar-la en els seus països d'origen.
En els ajuts de Mobilitat, s'ha experimentat un notable increment: 288 creadors van rebre suport el 2013 fins a ascendir als 667 el 2017. Del total de 2.528 artistes que han viatjat a l'estranger gràcies als ajuts de mobilitat, 793 procedeixen de la Comunitat de Madrid, seguida de Catalunya (574), Andalusia (322), País Basc (154), Galícia (124), Comunitat Valenciana (122) i Castella i Lleó (102), entre altres. Encara que Madrid ha encapçalat les estadístiques des de l'inici del programa, les comunitats que han experimentat una major taxa de creixement i un major pes proporcional són Andalusia, Aragó i Extremadura.
Malgrat que els Estats Units és el país que més interès mostra pels nostres creadors amb 103 esdeveniments, Europa es confirma com el principal destinatari natural dels artistes espanyols que han participat en 513 cites culturals. França és el principal país importador dels nostres talents creatius (74 esdeveniments), seguit del Regne Unit (68), Alemanya (51), Itàlia (44), Portugal (39) o els Països Baixos (33). Països com el Regne Unit, Portugal o Noruega, en aquests cinc anys, s'han multiplicat la presència d'artistes espanyols en gran mesura a causa d'una línia d'actuació molt activa orientada a l'intercanvi cultural.
El PICE ha permès també reforçar els llaços culturals amb Iberoamèrica. Els artistes espanyols han estat programats en 332 activitats culturals, especialment en països com Mèxic (79), Colòmbia (50), Argentina (47), Xile (30), Brasil (29) o el Perú (22).
Gràcies al pla d'actuació dut a terme per AC / E en els països de l'eix Àsia-Pacífic durant 2015 i 2016, s'ha observat una progressió en el nombre de sol·licituds i esdeveniments.
Els programadors procedents de França (199 visites), Regne Unit (177) i Estats Units (172) són els més interessats a apropar-se a conèixer els nostres esdeveniments culturals i representen el 31% de les ajudes a Visitants. Durant aquest lustre, França ha experimentat un interès creixent per acostar-se als esdeveniments culturals i festivals del nostre país (de 14 programadors visitants a la primera convocatòria a liderar la presència en esdeveniments espanyols amb 65 experts en 2017), seguit molt de prop per Colòmbia , Països Baixos, Argentina i Portugal.
Des del seu inici, el programa PICE ha estat avaluat en successives ocasions. Per seguir implementant el programa i valorar en profunditat els cinc anys del PICE, AC / E ha encarregat una avaluació externa a la Universitat Complutense de Madrid, els resultats es faran públics aquest estiu.
Properes convocatòries
El passat 31 de gener es va tancar la convocatòria d'ajudes a Visitants i actualment està obert el termini per a la convocatòria d'ajuts de Mobilitat, que acaba el 31 de març.
A les imatges, a dalt, una obra exposada a l'extranger; a sota, César Guisado (director del Monkey Week), Celso Giménez (companyia teatral La Tristura), Elvira Marco, directora general d'AC / E, Fernando Benzo, president d'Acció Cultural Espanyola (AC / E) i Secretari d'Estat de Cultura, Pilar Adón (escriptora, editora i traductora), i Blanca Berasategui, directora d'El Cultural i Premi Nacional de Periodisme Cultural 2017.