Els Museus de Sitges tornen a situar el debat arqueològic a primera línia gràcies a la tercera edició de la Jornada d'Arqueologia. La cita, de caràcter bianual, repetirà escenari al Palau de Maricel però, en aquesta ocasió, més tard del que ens tenia acostumats: en lloc de fer-se a finals de febrer, com fins ara, se celebrarà el divendres 6 d'abril. Enguany, a més, tornarà a centrar-se en un vessant concret del món arqueològic. Si en la passada edició va ser l'arqueologia dels conflictes armats entre diferents pobles i civilitzacions, aquesta es dedicarà a l'arqueologia litoral.
El patrimoni arqueològic que es troba a la frontera entre la mar i la terra ha estat objecte d'atenció en els darrers anys en països del nord d'Europa, però a Catalunya i al conjunt de la península encara es troba en una fase de descobriment molt incipient. De fet, en l'àmbit estatal, aquesta serà la primera vegada que es dediqui una jornada específica al seu estudi. A més, es dóna la circumstància que Sitges reuneix un dels equips punters del país en arqueologia litoral. Un fet que, en els darrers anys, s'ha traduït en troballes i exploracions subaquàtiques en diferents jaciments costaners de la vila.
Per poder contraposar models de gestió i abordar l'arqueologia litoral des de diferents àmbits i visions, la jornada comptarà amb una trentena d'experts de primer nivell, que compartiran coneixements i experiències a partir de diverses ponències i taules rodones. El programa ha estat coordinat una vegada més per l'arqueòleg Pere Izquierdo, responsable de l'àrea de Projectes i Patrimoni dels Museus de Sitges i un dels principals impulsors de les recerques subaquàtiques realitzades darrerament al litoral sitgetà.
Els interessats en assistir a la tercera Jornada d'Arqueologia es podran inscriure properament a través d'un formulari que podran trobar a la mateixa pàgina web dels Museus de Sitges. L'assistència serà limitada i tindrà un cost que també s'anunciarà durant els propers dies. Pels que no puguin assistir-hi de manera presencial, l'esdeveniment també es podrà seguir via xarxes socials a través de l'etiqueta #ArqueoSitges18. El resum de la jornada acabarà plasmat en una publicació escrita que, com en el cas de les seves dues predecessores, es podrà adquirir a la botiga dels Museus de Sitges.