Al voltant d’un miler de participants provinents de tota Europa estan citats a la Costa Brava del 15 al 18 de març. És la tercera vegada que Espanya acull aquest esdeveniment, després de les edicions de Lugo el 2002 i de Granada el 2012. Joves d’arreu d’Europa es reuniran del 15 al 18 de març a la Costa Brava. Que se’ls ha perdut a Platja d’Aro? Són representants de més de mig miler de seccions locals que formen l’Erasmus Student Network (ESN), que celebra la seva Annual General Meeting (AGM) a la vila gironina.
Des del seu naixement el 1989, arran del retorn a casa dels primers beneficiaris del programa Erasmus, ESN ha anat teixint mica en mica una xarxa de voluntariat en la qual estudiants locals ajuden als estudiants d’intercanvi que arriben a les seves universitats i ciutats, des de l’assistència a l’arribar i els primers passos fins la dinamització de la seva experiència a través d’activitats de tot tipus, promovent els valors de la integració europea i els beneficis de la mobilitat acadèmica i juvenil, en els seus tres nivells: local, nacional i internacional. Una xarxa que ha anat creixent fins estar present, avui en dia, a més de 900 institucions d’educació superior de 40 països d’Europa, arribant a ser l’organizació estudiantil més gran d’Europa. S’ha convertit així en una referència de la generació Erasmus davant les institucions, especialment la Comisió Europea, amb la que ESN col·labora en matèria de mobilitat acadèmica i juvenil.
Com cada any per aquestes dates, una localitat de la geografia europea és escollida per acollir la reunió anual d’aquesta xarxa, un esdeveniment que s’ha convertit ja en un moment clau, una cita anual indispensable pels voluntaris que dia rere dia fan arribar des de Brussel·les, seu central de l’organització, els valors i el treball social que s’amaguen rere les seves sigles. Es tracta del moment de l’any en el que es fa balanç del curs acadèmic, es
comparteixen bones pràctiques en formacions de temàtiques molt diverses, s’estableixen les línies estratègiques a seguir els següents mesos i s’escull la Junta Internacional, principal òrgan gestor de l’organització. Els membres d’aquesta, electes per un mandat d’un any, renovable, mouen la seva residència a la capital belga.
Aquest any, a més a més, l’esdeveniment inclourà una sèrie de debats i votacions que podrien redefinir per complet l’estructura interna de l’organització i els seus principis de funcionament, fet que podria derivar en que aquesta sigui l’última AGM tal i com ha vingut sent fins ara.