El Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat, el Forn de la Calç, presenta del 18 de març al 13 de maig del 2018 Itinerància, pensada i realitzada per les i els alumnes del taller de gravat de l’Escola d’Art de Manresa seduïts/des per la temàtica i història de les “dones que anaven pel món” les trementinaires . Les trementinaires van ser dones que van crear un model nou d'economia familiar a partir de la seva realitat immediata en un moment de crisi econòmica.
Elaboraven remeis des del coneixement ancestral que tenien de les plantes trasmés oralment a través de generacions de dones. Transportaven les seves plantes medicinals i d'olis amb propietats curatives que fabricaven a partir de la trementina per vendre'ls de casa a casa. Emprenien els seus viatges una o dues vegades a l'any, des de la vall de la Vansa i Tuixent, fins a les terres planes de l’interior i el litoral de Catalunya. Una aprenenta jove, acompanyava normalment a una trementinaire més experimentada i acostumaven a parar-se a masies i pobles petits oferint els seus productes, el que els permetia una relació més directa i personal amb la gent. La última trementinaire, Sofia Montané, d'Ossera, va fer el 1982 el seu últim viatge amb 74 anys, i va morir el 1996.
La mostra és una reflexió sobre l’arrelament a un entorn molt determinat, la relació amb el bosc, la cerca de plantes i l’elaboració dels seus remeis, la transmissió dels coneixements femenins, el viatge, la duresa dels camins i la fortalesa de les dones, la itinerància i l’acollida, la pèrdua d’una activitat i sabers ancestrals.
En el taller es van destil·lar les obres i ha permès intercanviar coneixements i opinions. L'entorn personal, els vincles amb els nostres familiars i els objectes n’han format part; les experiències personals relacionades amb el propi viatge vital, amb la manera d’entendre i de relacionar-nos amb les circumstancies que ens toca viure, també, la inquietud de recuperar coneixements o maneres de fer que és perden o arraconen.
Va ser exposada per primer vegada a la sala del Museu de les Trementinaires de Tuixent i aquest mes de març serà la segona vegada que aquest col·lectiu presentarà el seu treball, dins de programa Gènere i Territori del Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç.
A la imatge, obra d'Olga Pich.