El Casal Son Tugores, Clastra de Son Tugores 2 d'Alaró, presenta del 17 de març al 19 de maig del 2018 la mostra individual d'Ignacio Bosch Punctum Ludis. Seqüències d'una vida comissariada por Equipo Coma.
Seqüències d’una vida part de tres conceptes íntimament relacionats dins d’un terme amb tant de pes com a família; herència, ritual i joc. Tres conceptes molt amplis però que dins d’una una llar prenen forma per crear una estructura que serà el pilar fonamental d’aquest petit col·lectiu.
Com tots sabem, el primer contacte social que té una persona en néixer és mitjançant la seva família, entorn des del qual es desencadena tot un procés de socialització i, per tant, d’un aprenentatge que li permetrà posteriorment desenvolupar-se en l’exterior.
Per tant, s’ha d’interpretar el nucli familiar com un sistema generador de coneixements. Uns sabers que, generació rere generació, susciten rituals intrínsecs a aquest grup que passen a ser la seva empremta identitària, els seus índexs vivencials; però que, al seu torn, no deixen de ser un reflex de la societat en la qual ens desenvolupem, del lloc del qual procedim.
Bosch parla d’aquests llocs convertits en llars plens de narracions, però què és el que necessitem per nomenar a un lloc com "la nostra llar"? No només es tracta de tenir un punt de procedència, es podria dir que un lloc comença a ser llar en el moment en què la nostra relació amb ell transcendeix l'accidental, quan aquests coneixements i activitats comencen a ser costum i part d'un llegat immaterial, establint llaços sentimentals amb l'espai en què es despleguen. És precisament la manera de crear aquests llaços el que ens porta al tercer concepte que acull el discurs de Bosch, el joc, íntimament lligat a la idea d’aprenentatge, de socialització, però també d’experimentació.
Tal com deia Huizinga, "la cultura sorgeix en forma de joc". I serà el videojoc l'estètica de la qual parteix, traduint d'aquesta manera la realitat a un format virtual i reflectint aquesta transició que es produeix entre una època analògica i una digital que tant impacte va produir en la seva forma de mirar.
En paraules de l'artista, "jugar a un videojoc implica abstreure del món, participar en una segona realitat, encara que socialment també pot indicar aïllament, una dicotomia de l'interior i l'exterior".
A la imatge, obra d'Ignacio Bosch.