Art i mite. Els déus del Prado és una exposició inèdita organitzada pel Museu Nacional del Prado i l'Obra Social la Caixa que ofereix una àmplia mirada sobre la mitologia clàssica i la seva representació a través de pintures, escultures i objectes datats entre els anys centrals del segle I a. C. i finals del segle XVIII i que es podrà visitar fins al proper 17 de juny al Museu de Belles Arts d'Astúries.
Es tracta d'una proposta diacrònica, articulada en vuit seccions de caràcter temàtic, que ofereix simultàniament diferents representacions de déus o diferents interpretacions d'un episodi mitològic per apreciar la riquesa iconogràfica, geogràfica i cronològica de les col·leccions del Museu del Prado a través de 50 obres d'autors essencials de la història de l'art com Rubens, Ribera o Zurbarán, entre molts altres.
Els mites són relats que recullen històries de déus i semidéus i la seva relació amb els homes. Per aquest motiu es trobin presents en totes les cultures i societats antigues. D'origen incert en la major part de les ocasions, tradicionalment es transmetien de manera oral, modificant gradualment amb nous afegits i diferents versions. En el cas dels mites grecs, els primers testimonis escrits no es remunten més enllà del segle VIII a. C.
Els protagonistes d'aquests mites eren els déus de l'Olimp, que no només regien el destí dels homes, sinó que baixaven a la Terra i interactuaven amb ells, adoptant en ocasions una aparença humana que els feia més propers. Les seves històries també servien per explicar tot tipus de fenòmens de la natura o de l'univers que els envoltava. Van sorgir així infinitat de divinitats que personificaven muntanyes, fonts, rius, mars, vents, constel·lacions ..., també tot tipus d'arbres i d'espècies animals que convivien amb els homes.
Al llarg de la història, la mitologia clàssica ha estat una constant font d'inspiració per a nombrosos artistes, i aquestes fabuloses narracions van quedar recollides en ceràmiques, blocs de marbre, medalles, taules i llenços com els que formen part d'aquesta exposició. La mostra està composta exclusivament per obres del Museu del Prado, datades entre els anys centrals del segle I a. C. i finals del segle XVIII, i ofereix una àmplia mirada sobre la mitologia grecoromana i la seva representació per part d'artistes de la talla de Francisco de Zurbarán, Josep de Ribera, Pedro Pablo Rubens, Michel-Ange Houasse, Francesco Albani, Corrado Giaquinto o Leone Leoni, entre d'altres.
A la imatge, Detall d'Apol·lo perseguint Dafne de Theodoor van Thulden. 1636-1638 © Museu Nacional del Prado