FCC-Segell-banner4
\

Notícies

"Hipervincle. Laboratori de mediacions" a la Fundació Antoni Tàpies

bonart barcelona - 19/03/18
Baner_EugeniaBalcells_Bonart_360x356Baner BonArt 180x178 Agenda Girona Cultura
Ja fa un temps que la problemàtica de la mediació als museus ha generat debats que van més enllà de les funcions que hauria d’acomplir. La precarietat laboral del sector, i del rol i les funcions dels anomenats informadors de sala accentua una crisi que posa en qüestió els límits d’aquest servei. L’acollida dels públics en els museus i centres d’art, tenint en compte les necessitats de tots els agents implicats, institució, treballadors culturals i públics, exigeix una reflexió urgent, tant pel que fa als referents de les pràctiques institucionals com en el camp de l’acció.

Conscients que es tracta d’un problema estructural, la Fundació Antoni Tàpies vol anar més enllà de la diagnosi de la situació per posar sobre la taula alternatives que dignifiquin el paper d’una figura tradicionalment invisibilitzada. El marc que acollirà el programa de pràctiques i el curs de formació és el projecte d’Allora & Calzadilla que, en el context de la Fundació Antoni Tàpies, desplega un espai d’experimentació. La performance, la teatralitat i el so exigeixen altres formes d’atenció als visitants habituals del museu. Així mateix, la dificultat per destriar l’objecte de l’obra i el cos de l’espectador que s’hi acosta genera una indistinció problemàtica i pròpia dels museus del neoliberalisme on el públic ha esdevingut matèria primera.

El curs de formació vol ser un espai per reflexionar al voltant d’aspectes com l’art i l’educació, l’acollida dels públics o la monitorització dels visitants en l’espai expositiu. El programa inclou les sessions de treball que, des de l’inici del projecte, serveixen per posar en comú dubtes i experiències al voltant de la mediació, i per organitzar aspectes pràctics del funcionament diari de les tasques a sales; tallers pensats per oferir estratègies educatives, exercicis performatius al voltant de les actituds i moviments corporals del públic i el personal de sales, i per posar en relació els referents teòrics amb la pràctica de la mediació; i un seminari de dos dies que recollirà les experiències i investigacions al voltant de la participació, el servei públic que se’n pot derivar de l’art i l’educació i la mirada de l’artista-mediador.

Més informació i programa

Et poden
Interessar
...

BONART-817x68-Cervells