El Centre Cívic Ateneu Fort Pienc, plaça Fort Pienc 4-5 de Barcelona, presenta l'exposició resultat de les Residències de Creació (2016-2017) del 6 al 26 d'abril de 2018. La mostra està comissariada per Xavier de Luca.
Aquesta exposició recull els treballs que nou artistes joves han desenvolupat en el context del programa de residències de creació impulsat per l’associació JISER Reflexions Mediterrànies a tres ciutats de la regió mediterrània: Barcelona, Tunis i Alger. Es tracta, doncs, del resultat de diversos processos d’investigació personal nascuts en un context d’intercanvi i col·laboració mútua.
Les Residències de Creació BCN>TNS>ALG impulsades per JISER Reflexions Mediterrànies han permès a nou joves artistes visuals de Barcelona, Tunis i Alger fer una estada de dos mesos en una de les tres ciutats.
Després de la bona acollida que van tenir les residències artístiques organitzades entre les ciutats de Tunis i Barcelona i els projectes desenvolupats a Alger per part de JISER des de 2012, s’ha proposat portar a terme aquestes noves residències, que pretenen ser un pont entre tres ciutats molt properes geogràficament, però molt llunyanes pel que fa al coneixement mutu. La iniciativa d’oferir les residències va néixer de la voluntat de promoure la creació artística i d’utilitzar l’art com a eina de transformació social en el context mediterrani, dos valors fonamentals per a l’associació. Aquestes activitats han afavorit d’intercanvi i l’apropament entre les diferents realitats artístiques i han permès als artistes seleccionats crear en aquests contextos i alimentar-se d’ells.
Aquestes experiències s’han recollit en el catàleg que s’ha editat i publicat expecialment per a l’ocasió i que es presentarà en la inauguració de l’exposició.
L’exposició comptarà amb l’obra dels artistes seleccionats: Violeta Ospina (Bogotà, 1986) produeix registres d’intervencions mínimes, afectuosament i cuidadosa planejades per l’espai urbà. Durant la seva carrera ha rebut diferents premis i beques, i se li han dedicat exposicions, com la que es va celebrar el 2016 a la galeria El Catascopio. L’artista colombiana viu actualment a Barcelona, on dirigeix la Ràdio CAVAret i coordina la productora La Sesenta y Siete. De tant en tant rega les plantes.
Bárbara Sánchez Barroso (Lleida, 1987) fa una aproximació interdisciplinària des de la performance, el vídeo i la instal·lació, mitjans amb què tracta temes com els feminismes, les relacions personals i tot allò susceptible de quedar-se en la perifèria. Forma part del col·lectiu Nenazas, amb el qual realitza performances i fanzines, i ha portat a terme exposicions a La Capella, en el CAC de Quito. Actualment presenta una exposició individual a l’Espai 13 de la Fundació Miró i prepara la propera residència a la HISK de Gant (Bèlgica).
Anna López Luna (Barcelona, 1983) va mudar-se a França, on va estudiar a l’École Nationale Supérieure d’Arts de Cergy. Viu i treballa entre París i Barcelona. Ha participat en exposicions i projeccions a França, Espanya, Luxemburg, Corea, Itàlia i al Líban. Les seves peces audiovisuals exploren la pròpia percepció del cos i la relació entre l’espai social i l’íntim.
Nourhene Ghazel (Tunis, 1991) va graduar-se a l’Institut Superior de Belles Arts de Tunis l’any 2013 i va assistir a cursos de restauració de pintura antiga i mosaic en vàries localitzacions arqueològiques de Tunísia. Paral·lelament, col·labora en iniciatives de calibració digital. Des del 2006, Nourhene ha col·laborat en diverses exposicions col·lectives a Tunis, Barcelona i París. A més, participa en diversos festivals d’art nacionals i internacionals.
Slim Gomri (Tunis, 1969) reuneix dos mons: el treball manual i el suport digital. Expressa en les seves obres la seva visió del món i dels problemes del seu entorn. Pel que fa al temps, li interessa recoperar els objectes residuals per tal d’oferir-los una nova vida. Ha exposat a Aïn (2012), Expo Photo (2008) i Essaadi (2007), entre d’altres galeries d’art de Tunis.
Manel Romdhani (Kairuan, 1993) viu i estudia a Sousse (Tunísia). Manel Romdhani va graduar-se a l’Institut Superior de Belles Arts de Sousse, especialitzant-se en Arts Mediàtiques. El 2016 va dissenyar una exposició col·lectiva anomenada «Trèfle» i va participar en els tallers del projecte franco-tunesí «Under the sand». La seva investigació artística presenta una atmòsfera intrigant que convida a reflexionar sobre les tres produccions mentals – text, nombres i dibuixos– i qüestiona la nostra relació amb el món a través d’aquest tres «paràmetres».
Lyes Karbouai ‘LMNT’ (Souk Ahras, 1988) a través del calligraffiti, una disciplina que pren la tradició de l’escriptura i la trasllada al carrer, uneix la creació artística amb un contundent missatge de reivindicació de l’espai públic, a la vegada que promou un diàleg constructiu amb els ciutadans. En paral·lel a les seves obres de carrer, ha participat en diverses exposiciones i ha col·laborat amb nombrosos il·lustradors i creadors.
Houssem Mokeddem (Blida, 1984) és arquitecte de formació i fotògraf autodidacte. Houssem Mokeddem viatja pels carrer d’Argèlia per a conquerir la vida darrere l’objectiu de la seva càmera. En aquestes fotografies, vol assenyalar l’aura del lloc per evocar i transmetre un record, una emoció, una història o simplement una imaginació poètica esquitxada amb una atmòsfera típicament argelina. Ha realitzat diferents tipus d’exposicions i intervencions efímeres a Argel, Berlín, Medea, i també ha participat en l’organització del festival d’arte Artifariti en els campaments de refugiats del Sàhara Occidental.
Mounir Gouri (Annaba, 1985) forma part de la generació més jove de disseyadors preocupats tant per la seva condició d’artista com pel fet que la juventut de la seva edat fa front a dificultats socials, culturals i polítiques quotidianes a Argèlia. Va néixer l’any 1985, així que va viure una infància i adolescència en el difícil clima de la Guerra Civil. Està interessat pels nous mitjans, i utilitza tant la performance com el vídeo, la fotografia i l’escultura. Es va llicenciar en Disseny Gràfic a l’Escola de Belles Arts (Annaba) i des de 2011 ha participat en vàries exposicions col·lectives i individuals.
Aquest projecte ha estat organitzat per JISER Reflexions Mediterrànies, i ha comptat amb la coordinació de Mohamed Ben Soltane (BAC Art Center Tunisie), Walid Aidoud (Box24, Alger) i Xavier de Luca (JISER). Cal destacar la participació de l’artista Lara Almarcegui, membre del jurat de selecció, que va realitzar un seguiment dels projectes dels artistes a Tunis i Alger.
PROGRAMA
5 d’abril
17h30 _ Recepció de la premsa i visita conduïda pel comissari
19h _ Inauguració de l’exposició al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc (Plaça Fort Pienc 4-5)
19h30 _ Presentació dels artistes i del catàleg del projecte
22h _ Fi de la inauguració
6 d’abril
19h _ Taula #O4. Sessió radiofònica en directe i oberta al públic amb la participació dels artistes a HANGAR (Emilia Coranty 16, Poblenou)
A la imatge, fotograma de "Le Paradis" de Bárbara Sánchez Barroso.