El Palau Robert dedica una exposició als festivals d’estiu de música clàssica, que aporta una visió integral d’una manifestació singular i un fenomen cultural important, més de 50 festivals repartits per tot el territori i que parlen d’una societat, d’una cultura i un temps difícil.
L’exposició “Temps d’il·lusió, temps de reflexió. Festivals d’estiu de música clàssica” l’organitza la Generalitat i té com a comissari el crític musical Jorge de Persia, amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) del Departament de Cultura. La mostra es pot visitar del 5 d’abril al 30 de juny al Jardí del Palau Robert.
El director general de Difusió, Ignasi Genovès, inaugurarà l’exposició el dijous 5 d’abril, a les 12 hores, al Jardí. També hi assistirà el director de l’ICEC, Xavier Diaz, i el comissari de la mostra.
Des de la dècada dels 80 s’han organitzat a tot Catalunya més d’una cinquantena de festivals a diversos pobles i comarques, una iniciativa, en la majoria dels casos, de col·lectius professionals o socials locals. Una tasca que ha afavorit la creació i el desenvolupament d’escoles de música, de grups musicals i una generació de joves intèrprets. D’aquells anys arriben festivals com els del Castell de Peralada, Torroella de Montgrí, la Schubertíada a Vilabertran, el Festival Pau Casals del Vendrell o el Festival Internacional de Cambrils, que ja es troben en el mapa internacional. I els darrers anys han sorgit veus noves com el Festival de Música Antiga dels Pirineus o Nits de Clàssica, a Girona. Més de seixanta anys ens separen el primer Festival creat a S’agaró, i seixanta del de la Porta Ferrada.
Aquesta exposició iniciarà aquest estiu un recorregut per diversos festivals, amb Peralada i Vilabertran d’inici, coincidint amb l’Any del Turisme Cultural.
A les imatges, a dalt, Madama Butterflay a Peralada. A sota, concert a S'Agaró.