Maria Bosch (Sabadell, 1965) gaudeix d’una llarga i reconeguda trajectòria artística com a ceramista. Ha realitzat estades artístiques i exposicions arreu de Catalunya, però també en països tan diversos com Espanya, França, Suïssa, Alemanya, Finlàndia, Indonèsia, Estats Units o Rússia, per anomenar-ne només uns quants. La seva obra ha estat guardonada en diferents ocasions: el Premi “Ciutat d’Esplugues” del 2002 (12ª Biennal Internacional de Ceràmica d’Esplugues), el premi Pot d'Or Milsbeek (Holanda) del 2006, el Premi de Ceràmica de Quart del 2007 i el premi Terrània de Montblanc en varies edicions (2005, 2010, 2013). L’artista combina la pràctica artística amb la vessant més pedagògica i divulgativa de la ceràmica, havent realitzar cursos i tallers en múltiples ocasions, i essent cofundadora de l’Associació de Ceramistes del Vallès amb seu a Sabadell, ciutat on té establer el seu taller des del 1986.
L’exposició que Maria Bosch presenta al Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal (21 d'agost a 11 d'octubre) és fruit d’una recerca personal i professional en el món de la ceràmica. Un camí de llarg recorregut que l’ha duta a expressar els seus desitjos i necessitats vitals a través d’aquest material. L’obra que s’exposa forma part d’una sèrie de recent creació titulada “Cicles”, i que la ceramista ha realitzat expressament per l’ocasió: una obra pensada per la ciutat i per l’espai on s’exposa. Cal destacar que l’artista té un fort lligam amb la Bisbal d’Empordà, població on es va iniciar amb el material amb la que ha treballat en tota la seva obra.
En la sèrie “Cicles” veiem un canvi destacat respecte la resta de la seva producció artística. Les peces de Maria Bosch solen ser bols i atuells de formes i textures diverses i irregulars, fruits del treball constant. En aquesta ocasió, però, trobem cercles gairebé perfectes, de dimensions considerables i de tonalitats clares, com sí és habitual. En paraules de la ceramista: “El cercle com a forma i el seu buit són dos aspectes de la mateixa realitat, que coexisteixen i cooperen com a parts inseparables en representació del dinamisme vital”, i conclou: “influenciats pel seu entorn, cada cicle necessita dels altres per mostrar-se com un de sol.”
"La Peixera" és un espai expositiu destinat a la reflexió, a la investigació i a la difusió de la ceràmica situat en el primer pis del Terracotta Museu que, sota el comissariat de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal i la producció del Terracotta Museu, vol impulsar i mostrar la ceràmica de creació contemporània.
Foto: Patricia Esteve.