La galeria Fúcares de Almagro inaugura l’exposició Lumpenkult d’Ignacio García Sánchez el 7 d’abril a 2/4 de 8 del vespre. La mostra es pot veure fins al 16 de juny.
A inicis del segle passat la institució artística coneguda amb el nom de Proletkult es va proposar crear una estètica genuïnament proletària que exercís un paper fonamental en la construcció d'una nova societat sense classes. Aquest projecte especula sobre el tipus d'organització social que sorgiria després de l'eventual desaparició de les classes mitjanes i treballadores a Occident. Conceptes com precariat o cognitariat, encunyats per definir allò que ha vingut a substituir la classe obrera en la societat postfordista, potser d'aquí a poc no es considerin més que intents desesperats d'actualitzar alguna cosa que ha deixat d'existir com a tal, evitant reconèixer que el buit no l'ocuparà cap categoria postmoderna, sinó l'últim estrat que sempre ha estat aquí encara que no ho voldríem veure: el lumpen.
Lumpenkult és la reconstrucció d'un moviment cultural fictici a partir dels seus propis productes: cartells d'agitació, estampes pseudohistòriques o maquetes arquitectòniques que ens permeten albirar una societat exòtica en la qual la classe marginal d'avui s'ha convertit en hegemònica, ha adquirit consciència de la seva força i ha començat a defensar uns interessos diferents als de l'antiga classe obrera. Fidel a la seva visió del món, el lumpen victoriós no hauria dubtat a desfer-se d’institucions supèrflues o sacrificar algunes comoditats materials a canvi d'alliberar-se de valors impostos com el culte a la feina o la fe en el progrés i en el creixement econòmic.